Pikkuvarpunen valloitti linnunpöntöt

Pikkuvarpunen. Kuva: Petri Vainio

Mediatiedote 11.6.2019

BirdLife Suomen Pönttöbongaus-tapahtuman alustavien tulosten mukaan pöntöissä pesii tänä vuonna lintuja hieman edellisvuotta enemmän. Yli puolet tarkkailluista linnunpöntöistä on ollut asuttuja. Erityisen runsaasti on havaittu pikkuvarpusen pesintöjä.

Alustavat tulokset perustuvat noin 2 300 paikan ja yli 20 000 pöntön havaintoihin. Pesintä todettiin 53 prosentissa tapahtumassa tarkkailluista linnunpöntöistä.

Yleisistä pönttölinnuista varsinkin pikkuvarpunen näyttää tulosten perusteella runsastuneen. Pikkuvarpusen pesintöjä on havaittu jopa 70 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Lajin runsastuminen johtunee edellisen kesän poikkeuksellisen hyvästä poikastuotosta. Tavallista enemmän Pönttöbongauksessa havaittiin myös sinitiaisia. Sen sijaan tapahtuman yleisimmän lajin, kirjosiepon, määrät ovat edelleen alhaisella tasolla muutaman vuoden takaiseen verrattuna.

Useimpien tavallisten pönttölintujen, kuten tiaisten, pesintä on tulosten mukaan edennyt varsin normaalissa aikataulussa. Kirjosiepon pesinnät ovat kuitenkin olleet selvästi viime vuotta myöhäisempiä. Moni hyönteissyöjälintu saapuikin loppukeväällä Suomeen tavallista myöhemmin etelämpänä vallinneiden huonojen muuttosäiden takia.

Pönttöbongauksen tavoitteena on kerätä tietoa pönttölintujen pesinnästä ja kannanmuutoksista sekä lisätä kiinnostusta lähiympäristön lintujen seurantaan. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013.

Pönttöbongaushavaintoja viime viikonlopulta voi ilmoittaa sunnuntaihin 16.6. saakka tapahtuman verkkosivuilla www.ponttobongaus.fi tai postikortilla. Osallistujien kesken arvotaan lintuaiheisia palkintoja. Tapahtuman tulossivuilla voi tarkastella lajikohtaisesti, missä pönttöpesintöjä on havaittu ja missä vaiheessa eri lajien pesinnät nyt ovat eri puolilla Suomea.

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: pilfink (pikkuvarpunen), blåmes (sinitiainen), svartvit flugsnappare (kirjosieppo)

VALOKUVIA vapaasti julkaistavaksi Pönttöbongauksesta uutisoitaessa

LISÄTIETOJA

suojeluasiantuntija Tero Toivanen, p. 010 406 6203, tero.toivanen(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry