Kanalintukantojen kasvu vasta alkanut – malttia metsästykseen

Metso. Kuva: Micha Fager

Metsäkanalintujen kannat ovat viimeisen kolmen vuoden ajan olleet ennätyksellisen alhaisella tasolla. Tänä kesänä kanalintujen pesinnät onnistuivat monin paikoin hyvin, ja loppukesästä kannat olivat selvästi vahvistuneet. Kantoja voi silti luonnehtia korkeintaan keskimääräisiksi, eikä lupaavaa nousua ole syytä katkaista metsästyspainetta lisäämällä.

Täksi syksyksi kanalinnuille esitetään kuitenkin ennätyksellisen pitkiä metsästysaikoja suuressa osassa Suomea. Metsoa, teertä ja pyytä saisi useimmilla alueilla metsästää 10. marraskuuta asti, ja osassa Lappia metson metsästys jatkuisi jopa joulukuulle. Aiemmin kanalintumetsästys on ollut hyvinäkin vuosina sallittua vain lokakuun loppuun asti, mutta metsästysasetuksen muutos mahdollistaa nyt aikaisempaa pidemmät metsästysajat.

BirdLifen näkemys on, että metsästysajan pidentäminen voi estää kantojen elpymisen taantuman jälkeen ja johtaa muun muassa kannan arvokkaimmn osan – aikuisten lintujen – saalisosuuden kasvuun. Mahdollisuus pidentää metsästysaikaa aikaisempaan verrattuna pitäisi säästää korkeintaan poikkeuksellisen hyviin vuosiin. Kantojen vasta käännyttyä kasvuun metsästykseen tarvitaan suurta malttia ja metsästystä on edelleen syytä tuntuvasti rajoittaa.

BirdLifen lausunto kanalintujen metsästyksestä vuonna 2018