Lintutilanne 27.3.2018

Pulmunen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 27.3.2018

Lintujen kevätmuutto vilkastui viime viikolla parin etelätuulisen päivän myötä. Suuressa osassa Suomea on kuitenkin edelleen hyvin talvista, ja linnut kerääntyvät nyt Lounais-Suomeen ja Ahvenanmaalle.

Lumesta vapautuville pelloille saapuvat ensimmäisinä muuttajina kiurut, töyhtöhyypät, laulujoutsenet sekä metsä- ja merihanhet. Kiuruja on laskettu Kemiönsaaressa jo 400 yksilöä, laulujoutsenia Ahvenanmaan Jomalassa 460 ja merihanhia Mynämäellä yli 200. Sisämaahan on ehtinyt vasta yksittäisiä tunnustelijoita: kiuru on havaittu muun muassa Rautjärvellä, Asikkalassa ja Lapualla ja pisimmälle ennättänyt töyhtöhyyppä on nähty Nokialla. Harmaalokki ja pulmunen saapuivat kevään airueina Lappiin viime torstaina.

Itämeren jäätilanne jarruttaa vesilintujen muuttoa. Haahkat alkoivat runsastua Suomen merialueilla vasta viime keskiviikosta alkaen, yli kaksi viikkoa viime vuosia myöhemmin. Sulapaikkojen vähyys on pakottanut linnut kerääntymään muun muassa laivaväylien varteen: Turun ja Maarianhaminan väliltä laskettiin viikonvaihteessa lähes 4 000 kyhmyjoutsenta ja 10 000 tukkasotkaa. Voimakas etelätuuli käynnisti lauantaina hienon ruokkilintumuuton: Eckerössä nähtiin yli 1000 ruokkia mukanaan kahdeksan etelänkiislaa.

Viikon yllättävin lintuhavainto on ollut Helsingistä löytynyt sepelrastas. Lintu lienee talvehtinut jossain lähistöllä. Talvehtineista harvinaisuuksista idänturturikyyhky on edelleen havaittu Lappeenrannassa. Pikkukajava muutti torstaina Hangossa ja tunturikiuruja ja pikku-uikkuja on nähty kolmessa paikassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 3.4.