Lintutilanne 18.4.2017

Vuorihemppo. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 18.4.2017

Lintujen kevätmuutto ei juuri edennyt pääsiäisenä. Raju kylmänpurkaus kokosi muuttonsa keskeyttäneet linnut suuriksi parviksi ja ajoi osan linnuista todennäköisesti takaisin etelään.

Takatalvi osui esimerkiksi kuovin ja peipon päämuuttoaikaan. Suuri kuovikerääntymiä nähtiin etenkin Keski- ja Länsi-Suomen pelloilla: suurimasta yöpymisparvesta laskettiin Kuortaneella lähes 600 yksilöä. Monituhatpäiset peippoparvet olivat pelloilla tavallinen näky ja Lappeenrannassa arvioitiin yhdessä parvessa olleen käsittämättömät 150 000 yksilöä. Useimpien vesilintulajien pääjoukot olivat vielä saapumatta, mutta yli 1000 tavin kerääntymiä nähtiin monin paikoin eteläisessä Suomessa.

Kevään yllättäjä on ollut vuorihemppo, joita on havaittu moninkertaisesti tavanomaista kevättä enemmän – useiden kymmenien lintujen parvia on ilmoitettu eri puolilta Etelä- ja Länsi-Suomea. Pääsiäisen mittaan parvet vain kasvoivat ja Vaasan Söderfjärdeniltä laskettiin lopulta 220 yksilöä. Kyseessä lienee suurin Suomessa koskaan nähty vuorihemppoparvi.

Kokonaan ilman uusia saapujia ei pääsiäisviikollakaan jääty. Uusiksi muuttajiksi kirjattiin esimerkiksi luhtahuitti ja lapintiira. Kevään ensimmäinen kattohaikara saapui maanantaina Helsinkiin Suomenlahden yli. Kuusamoon asti ennättivät muun muassa järripeippo, pajusirkku ja peukaloinen.

Viikon harvinaisuuksia ovat olleet punapäänarsku viime keskiviikkona Salossa, amerikantavi perjantaista alkaen Kuusamossa ja tulipäähippiäinen torstaina Kirkkonummella. Runsaasti ihailijoita keräsi helsinkiläiselle uimarannalle asettunut pikkukajava. Vuoden ensimmäinen pussitiainen havaittiin tiistaina Salossa. Sepelrastaita on nähty noin 50, jalohaikaroita viitisentoista ja arosuohaukkoja vasta kymmenisen yksilöä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran keskiviikkona 26.4.