Lintutilanne 20.6.2019

Kultasirkku 20.6.2019. Kuva Kalle Hiekkanen.

Lintutilanne 20.6.2019

Meneillään on kiivain lintujen pesimäkausi ja eteläisessä Suomessa sen huomaa hiljalleen jo joidenkin lajien lauluinnon hiipumisena. Myös avuttoman oloisiin linnunpoikasiin törmää nyt joka puolella Suomea. Useimmiten ne eivät kuitenkaan tarvitse ihmisen apua. Samaan aikaan monilla lintuharrastajilla ja –ammattilaisilla on kiivain sesonki menossa laskentojen, rengastuksen ja erilaisten tutkimusten parissa. Suomen luonnossa liikkuu valitettavasti myös linnuista kiinnostuneita rikollisia, joiden suhteen kannattaa pitää silmät auki.

Vaikka ihmisen näkökulmasta kesä on hädin tuskin alkanut, joillekin lajeille se on jo ohi.  Ehkä Suomen hätäisimmän muuttolinnun, mustaviklon, muutto on tästä selvimpiä osoituksia. Tämän Metsä- ja Tunturi-Lapin lajin naaraat viihtyvät vain pari viikkoa pesimäalueillaan, paluumuuton huipun osuessa jo kesäkuun alkuun.  Noin sadan yksilön päiväsummia on laskettu Porissa, Limingassa ja Mynämäellä. Toisen Lapin lajin, tunturikihun, kerääntymät (esim. 33 yks. Utsjoen Piesjärvellä) puolestaan kertonevat epäonnistuneesta tai kokonaan väliin jätetystä pesinnästä, sillä odotettua tunturisopulihuippua ei ilmeisesti saatu kokea tänäkään vuonna.

Harvinaisuuksista ylivoimaisesti sykähdyttävin oli 20.6. Hailuodon Marjaniemessä hetken laulanut nuori kultasirkkukoiras. Kyseessä oli ensimmäinen havainto tästä Suomessa hävinneeksi luokitellusta lajista sitten 2007. Vaikka lintu ei ollut sopivassa pesimäbiotoopissa ja oli mitä ilmeisimmin yksittäinen harhailija, antaa se edes hentoista toivetta tämän erittäin rajusti vähentyneen lajin paluusta.

Muita harvinaisuuksia viimeisen parin viikon aikana ovat olleet mm. Ristijärveltä heikkokuntoisena löydetty ja ruokinnan jälkeen takaisin luontoon vapautettu amerikanjääkuikka, valkosiipitiirat Polvijärvellä ja Limingassa, etelänsatakielet Kruunupyyssä ja Uusikaarlepyyssä, punakottarainen Riihimäellä sekä ennätysrunsaana alkuvuoden aikana esiintynyt tulipäähippiäinen Lohjalla. Suomen toinen pihamaina Kristiinankaupungissa oli puolestaan todennäköisesti tarhakarkuri.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 5.7.