Lintutilanne 22.11.2016

Pikku-uikku. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 22.11.2016

Talvi käväisi eteläisintä Suomea myöten ja saattoi viimeiset muuttolinnut matkaan. Vain jäättömillä järvillä ja merenlahdilla viipyvät vesilinnut jäivät uhmaamaan syksyä. Runsaimpia vesilintuja ovat nyt isokoskelot, joita liikkuu järvillä satojen ja jopa tuhansien lintujen parvissa. Joutsenista suurin osa ehti vetäytyä etelään, mutta satapäisiä parvia näkee vielä Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

Alkusyksyllä punaisina hehkuneet pihlajat on syöty kutakuinkin puhtaaksi, ja marjalinnut ovat pääosin jatkaneet matkaansa. Viimeisinä marjat ovat säilyneet kaupunkien keskustoissa, ja siellä voi vielä nähdä tilhiä. Helsingissä iso tilhiparvi ruokaili pellolla ja napsi sieltä muun muassa matoja.

Myöhästelevien muuttolintujen joukossa on viimeisen parin viikon aikana havaittu vielä kymmenkunta tiltalttia ja lehtokerttu Salossa. Myöhäisiä kahlaajia olivat kapustarinta Espoossa sekä pari tundrakurmitsaa ja isosirri Paraisilla.

Harvinaisia taigarautiaisia on viipynyt edelleen Turussa sekä lahdessa, josta löytyi uusi yksilö viime torstaina. Itäisiä harvinaisuuksia olivat myös idänturturikyyhky Porissa sekä mustakaularastas Sysmässä ja Asikkalassa. Oulaisiin puolestaan eksyi pohjoinen valtamerilintu pikkuruokki, joka otettiin hoitoon ja kyydittiin myöhemmin Pohjois-Norjaan. Myöhäinen kiljukotka on nähty vielä viime päivinä Espoossa, ja pikku-uikkuja on ilmoitettu eri puolilta Suomea viitisenkymmentä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Talvilintuihin liittyvää:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran keskiviikkona 7.12.