Lintutilanne 17.1.2017

Tikli 10.1.2016. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 17.1.2017

Linturetket kannattaa nyt suunnata taajamiin ja kyliin. Linnut ovat keskitttyneet sinne, missä on ruokaa tarjolla. Vajaan parin viikon päästä saadaan hyvä läpileikkaus ruokintapaikkojen linnustosta, kun talvilintuja tarkkaillaan yli kymmenessätuhannessa paikassa Pihabongaus-tapahtumassa viikonloppuna 28.–29.1.

Marjalinnut ovat pääosin lähteneet, mutta tilhiparvia kiertelee edelleen taajamissa, useimmat muutaman tai muutaman kymmenen linnun parvissa, mutta Tampereella oli toissa viikolla vielä yli tuhannen linnun parvi.

Tavallista runsaampia ovat edelleen muun muassa tikli ja keltasirkku. Suurimmissa tikliparvissa on ollut yli 100 lintua. Suurimmassa keltasirkkuparvessa oli yli tuhat lintua. Merialueilla on laskettu tavallista enemmän talvehtivia telkkiä, uiveloita ja mustalintuja.

Merikotka on nykyään sisämaassakin monin paikoin näkyvin petolintu talvella. Viime viikolla Vesilahdella laskettiin yhdellä kertaa peräti 75 merikotkaa. Ajankohtaan nähden erikoinen havainto oli Brändössä toissa sunnuntaina nähty karikukko.

Viime päivien harvinaisimpia lintuja ovat mäntysirkku Uudessakaupungissa ja grönlanninlokki Torniossa. Ahvenanmaalta löytyi vielä uusi taigarautiainen ja Keuruulta mustakaularastas.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 7.2.