Lintutilanne 7.2.2017

Lintutilanne 7.2.2017

Kattava läpileikkaus lintutalveen saatiin taas toissa viikonlopun Pihabongauksessa. Havaintojen perusteella Suomessa talvehtii nyt tavallista runsaammin pyrstötiaisia, tiklejä ja punarintoja. Harmaapäätikka havaittiin useammalla paikalla kuin koskaan aiemmin. Urpiaisia on keskimääräistä paremmin mutta marjalinnut ovat tilheä lukuun ottamatta kateissa. Tavallista vähemmän ruokinnoilla käy tänä talvena muun muassa peippoja ja järripeippoja.

Pöllöjen soidinkausi on alkanut aikaisin. Etenkin lehtopöllöt ja huuhkajat ovat olleet viime viikkoina aktiivisesti äänessä. Helmipöllöjä on kuultu paljon varsinkin Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa, missä myyräkannat lienevät vahvassa nousussa.

Harvinaisista talvehtijoista taigarautiainen sinnittelee yhä Ahvenanmaan Hammarlandissa, sen sijaan Turussa talvehtineita lintuja ei ole nähty muutamaan päivään. Grönlanninlokki oleskelee edelleen Torniossa ja mustakaularastas Helsingissä. Poikkeuksellinen talvihavainto on Nakkilasta löytynyt suuri lapinsirkkuparvi, jossa on enimmillään ollut peräti 22 yksilöä.

Tällä viikolla lasketaan talvehtivia koskikaroja kaikkialla Suomessa. Napakka pakkassää sopii laskentaan erinomaisesti, koska pienten purojen jäätyessä karat siirtyvät vuolaammille virroille ja ovat helpommin havaittavissa. Alkutalven suurin koskikarakerääntymä, 32 yksilöä, on havaittu tammikuun puolivälissä Inarin Jurmukoskella. Viime päivien parhaat määrät on ilmoitettu Tervon Huuhtajankoskelta (19 karaa) ja Kuusamon Kiveskoskelta (18).

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 21.2.