Lintutilanne 7.3.2017

Töyhtöhyyppä. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 7.3.2017

Lintujen kevätmuutto nytkähti kunnolla liikkeelle viime viikolla ja edellisen viikon lopulla. Lintujen kevätmuutto käynnistyi keskimääräistä aikaisemmin, mutta nyt pakkanen hillitsee taas muuttajien menohaluja.

Kevään ensimmäiset kiurut ehtivät Suomeen ennen helmikuun puoliväliä. Toissa viikolla niitä havaittiin jo monessa paikassa Lounais-Suomessa. Helmikuun loppuun mennessä yksittäisiä kiuruja oli nähty rannikkokaistaleella Porista Haminaan. Sen jälkeen ensihavaintoja on tehty sisämaassa Pirkanmaata ja Etelä-Karjalaa myöten. Viime viikonloppuna Kirkkonummella oli suurimmassa parvessa yli 120 kiurua.

Myös yksittäisiä töyhtöhyyppiä ilmoitettiin helmikuun alkupuolelta, mutta kuun viimeisenä päivänä hyyppiä saapui lämpimän etelätuulen saattelemana parvittain. Pelkästään Paraisten Jurmossa muutti 35 hyyppää, ja Paimiossa niitä nähtiin 41. Viime torstaina Paimiossa laskettiin jo 145 töyhtöhyyppää. Yksittäisiä havaintoja on tehty Pori–Lappeenranta-linjalle saakka.

Helmikuun puolella Suomeen saapuivat myös ensimmäiset merihanhet ja ristisorsat sekä ensimmäinen tylli Eckerössä ja kapustarinta Kirkkonummella. Maalahdelle oli kerääntynyt jo 200 pulmusen parvi.

Viimeksi kuluneen viikon saapujia ovat metsähanhi ja kurki. Yksinäinen metsähanhi muutti Paraisten Jurmossa viime torstaina, ja lauantaina Hammarlandissa oli 29 metsähanhea. Samana päivänä Paraisilla laskettiin jo yhdessä paikassa 100 uuttukyyhkyä, Utössä muutti yli 60 merikotkaa ja Porvooseen ilmestyi aikainen kurki.

Viimeisen parin viikon aikana Uudestakaupungista on löytynyt harvinainen grönlanninlokki ja Hattulasta mustakaularastas. Jo pitempään viipyneitä harvinaisuuksia ovat muun muassa töyhtökiuru Helsingissä, mustakaularastaat Helsingissä, Keuruulla ja Kajaanissa sekä mäntysirkku Uudessakaupungissa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista ja kevätmuutosta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 14.3.