Lintutilanne 14.3.2017

Mustavaris. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 14.3.2017

Lintujen kevätmuutto etenee tällä hetkellä varsin samaa tahtia kuin viime keväänä. Ensimmäiset kiurut ja töyhtöhyypät ovat ehtineet länsirannikolla Merenkurkkuun ja idässä Etelä-Karjalaan. Keski-Suomessa molemmista lajeista on tehty pari havaintoa, ja töyhtöhyyppä nähtiin jo Kalajoella. Rannikon tuntumassa molempia lajeja voi nähdä jo kymmenittäin. Porissa havaittiin eilen parhaassa paikassa yli 170 töyhtöhyyppää ja noin 140 kiurua.

Mustavarikset ja uuttukyyhkyt ovat jo yleistyneet, mutta isompia määriä näkee vain paikallisesti. Kymmeniä uuttukyyhkyjä voi nähdä Varsinais-Suomessa ja mustavaristen parvia pesimäyhdyskuntien tuntumassa länsirannikolla. Pohjoisimmat mustavarikset ovat Oulussa.

Pohjoisempana kevät etenee vielä varoen. Kottarainen ja mustavaris ovat ehtineet Pohjois-Karjalaan, merihanhi ja uuttukyyhky Pohjois-Pohjanmaalle. Ensimmäiset harmaalokit ovat ennättäneet Kajaaniin ja Rovaniemelle, pulmuset puolestaan Kuusamoon, Kemijärvelle ja Posioon.

Kuluneen viikon aikana Suomeen saapuivat ensimmäiset pikkujoutsenet sekä tundra-, lyhytnokka- ja valkoposkihanhet. Laitilaan ja Ulvilaan on jo kerääntynyt yli 200 metsähanhea. Niiden määrät kasvavat nopeasti lähipäivinä. Loppuviikon aikana on myös odotettavissa uusia muuttolintuja.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista ja kevätmuutosta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 21.3.