Lintutilanne 28.3.2017

Västäräkki 17.4.2009. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 28.3.2017

Joutsenten ja harmaiden hanhien parvet ovat levittäytyneet laajalle alueelle Länsi- ja Etelä-Suomeen. Tuhansien metsähanhien parvia voi nyt löytää peltoaukeilta Satakunnasta Päijät-Hämeeseen. Suurimmat määrät laskettiin viime viikon lopulla Ulvilassa, jossa laskettiin olevan vähintään 8 000 ja jopa yli 10 000 metsähanhea.-Samalla alueella oli myös toista tuhatta laulujoutsenta. Yksittäisiä metsähanhia on ehtinyt Oulun seudulle sekä Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Tundrahanhet ovat hanhiparvissa vielä vähemmistönä, mutta niitäkin voi nähdä satamäärin. Lyhytnokkahanhiakin on havaittu kymmenittäin. Isoista linnuista Hangossa muutti viime torstaina jo yli 200 kurkea. Samana päivänä Helsingissä laskettiin 700 muuttavaa sepelkyyhkyä. Nopeimmat sepelkyyhkyt ovat ehtineet Keminmaalle ja sisämaassa Kajaaniin.

Pikkulinnuista runsaammin on saapunut vasta pulmusia ja kiuruja. Pulmuset ovat ylittäneet eteläisen Suomen, jossa kiurut jo laulavat reviireillään. Viime päivinä ensimmäiset kiurut on havaittu Oulussa, Kemissä, Torniossa ja Kajaanissa. Rastaista ainoastaan mustarastas on yleistynyt. Ensimmäiset västäräkit saapuivat Suomeen jo maaliskuun puolivälissä, mutta lajin yleistymistä saa Etelä-Suomessakin odottaa ensi viikkoon. Pohjoisimmat västäräkit on nähty Jyväskylässä ja Joroisissa.

Kuluneella viikolla Suomeen saapuivat ensimmäiset kuovit ja kalasääsket. Kuovi havaittiin jo viidessä ja kalasääski kolmessa paikassa. Muita uusia saapujia olivat muun muassa suokukko Raaseporissa, metsäviklo Turussa sekä harvinainen punapäänarsku Lohjalla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lisää talvilinnuista ja kevätmuutosta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 4.4.