Lintutilanne 4.4.2017

Töyhtöhyyppä 21.3.2014. Kuva: Pekka Komi

Lintutilanne 4.4.2017

Kevään ensimmäinen haarapääsky nähtiin tänä aamuna Espoon Laajalahdella. Sekä pääskyjen pääjoukkoja että kesää saa kuitenkin odottaa vielä viikkoja. Ensimmäinen pääskyhavainto tehtiin vähän tavallista aikaisemmin: edellisen kymmenen vuoden ensihavainnot on tehty 25.3.–15.4. ja keskimäärin 8.4.

Varsinainen muuttorynnistys koettiin sunnuntaina. Koko eteläistä Suomea verhosi sankka sumu, mutta lämmin yö oli tuonut runsaasti rastaita ja sumusta kantautui muuttavien peippojen kutsuääniä. Kun sumu iltapäivällä alkoi väistyä, tuhannet peipot, räkättirastaat, sepelkyyhkyt ja töyhtöhyypät lähtivät liikkeelle. Kurkiakin laskettiin Raaseporissa yli 1 500. Ensimmäiset kurjet ovat ehtineet Pohjois-Pohjanmaalle ja Pohjois-Karjalaan.

Jo lauantaina havaittiin kevään ensimmäiset kivitaskut sekä muun muassa räyskä Saltvikissa ja kalatiira Raaseporissa. Tiltaltteja nähtiin jo useammassa paikassa, ja Paraisten Utössä laskettiin 300 punarintaa.

Keski-Suomesta pohjoiseen kevään merkit ovat vielä harvemmassa. Pohjoisin västäräkki nähtiin Kokkolassa, töyhtöhyyppä Torniossa ja kiuru Rovaniemellä.

Viikon harvinaisimmat linnut olivat Paraisten Jurmossa rengastettu tulipäähippiäinen, Kaarinassa nähty isohaarahaukka ja Rautalammilta löytynyt mustakaularastas. Kouvolasta sunnuntaina löytynyt töyhtökiuru on valokuvien perusteella sama lintu, joka pysyi koko talven maaliskuun loppupäiviin saakka Helsingissä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 11.4.