Lintutilanne 26.4.2017

Kuovi. Kuva: Petri Vainio 17.4.2017

Lintutilanne 26.4.2017

Lintujen kevätmuutto on edennyt hyvin vaisusti pääsiäisestä lähtien. Yöpakkaset sekä räntä- ja lumisateet ovat pitäneet linnut aloillaan. Tuhannet hanhet ja sorsalinnut viipyvät edelleen parvina Etelä- ja Länsi-Suomessa. Vain sinisorsa ja telkkä ovat Etelä-Suomessa aloittaneet pesintänsä. Länsirannikolla on yhä poikkeuksellisen paljon vuorihemppoja. Vaasan Söderfjärdenillä niitä laskettiin viikko sitten peräti 350.

Lauantaina Korsnäsissä muutti lähes 200 piekanaa ja seuraavana päivänä Iissäkin yli 100. Sunnuntaina Pieksämäellä havaittiin vilkasta rastasmuuttoa: yli 2 000 räkätti-, 560 punakylki- ja noin 50 kulorastasta. Maanantaina Pyhäjoella puolestaan muutti noin 1 500 sepelkyyhkyä.

Ensimmäiset kuovit ovat ennättäneet Rovaniemelle ja Kemijärvelle, ja monin paikoin niitä lepäilee suurin parvin. Eilen Keminmaalla saakka laskettiin 350 lepäilevää kuovia. Uusia muuttolintuja kirjattiin hyvin vähän. Räystäspääsky nähtiin Salossa, Inkoossa ja Huittisissa. Ensimmäiset haarapääskyt saapuivat jo kolme viikkoa sitten, mutta vielä kuluneella viikollakin havaittiin vain viitisentoista haarapääskyä. Hyönteissyöjälinnut ja kahlaajat ovat jo myöhässä.

Viikon harvinaisuuksia olivat muun muassa mustanmerenlokki Kaarinassa, amerikantavit Porvoossa ja Lappeenrannassa, punapäänarsku Raaseporissa, mustapäätasku Paraisten Utössä ja tulipäähippiäinen Helsingissä. Harvinaisia harjalintuja nähtiin neljässä ja pussitiaisia kuudessa paikassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 2.5.