Lintutilanne 9.5.2017

Tervapääsky. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 9.5.2017

Viileä sää viivyttää edelleen hyönteissyöjälintujen saapumista. Muun muassa pääskyjä, pajulintuja ja kirjosieppoja on vielä ajankohtaan nähden niukasti. Silti kirjosieppo havaittiin jo Pellossa ja Ranualla ja pajulintu Kemissä.

Vaikka pääjoukot viipyvät, kiireisimmät tunnustelijat tulevat ajoissa. Viikon uusia saapujia olivat muun muassa ruisrääkkä Porissa viime tiistaina sekä perjantaina tervapääskyt Helsingissä, Espoossa ja Asikkalassa. Lauantaina tervapääskyjä nähtiin yli kymmenessä tornissa, kun Tornien taistossa oli miehitettynä yli 320 tornia eri puolilla maata. Päivän aikana havaittiin myös kevään ensimmäinen satakieli, idänuunilintu ja pulmussirri. Sunnuntaina saapui ensimmäinen lehtokerttu.

Kahlaajien muutto vilkastui viimein viikonloppuna. Runsaimpina liikkeellä olivat suokukko, kapustarinta, meriharakka ja liro. Monella lounaissuomalaisella pellolla on viime päivinä voinut ihailla kapustarintoja. Suurimmissa parvissa on ollut yli tuhat lintua.

Pikkukuovin muutonhuippu sattui sunnuntaille, jolloin Helsingissä ja Virolahdella muutti yli 350 pikkukuovia. Muiden arktisten lintujen muutto on vielä alussa, mutta kiihtyy varmasti viimeistään ensi viikolla. Viikonloppuna Virolahdella laskettiin molempina päivinä yli 10 000 muuttavaa mustalintua.

Viikon jymy-yllätys löytyi lauantaina Sodankylän Porttipahdassa otetusta valokuvasta. Kuvan lokkiparvessa oli kaksi huippuharvinaista jäälokkia. Tämä arktinen vieras on nähty Suomessa viimeksi vuonna 2000 ja sitä ennen vuonna 1979. Muista harvinaisuuksista mainittakoon punapäänarsku Liperissä, mustapäätaskut Hailuodossa ja Kotkassa sekä harmaasirkku Brändössä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 16.5.