Lintutilanne 23.5.2017

Valkoposkihanhia. Kuva: Pekka Komi

Lintutilanne 23.5.2017

Arktisten hanhien ja vesilintujen muutto huipentui viime viikolla. Ikimuistoinen päivä koettiin keskiviikkona, jolloin sadattuhannet valkoposkihanhet muuttivat leveällä rintamalla. Porvoon Söderskärillä laskettiin päivän aikana noin 370 000 hanhea, mikä lienee uusi yhdeltä paikalta laskettujen hanhien Suomen ennätys. Suurin osa määritetyistä hanhista oli valkoposkihanhia, joskin joukossa muutti pieniä määriä tundra-, metsä- ja sepelhanhia. Keskiviikko oli muutenkin monipuolinen päivä. Pienempiä vesilintuja – lähinnä alleja ja mustalintuja – muutti noin 450 000 ja kuikkia sekä määrittämättömiä kuikkalintuja noin 2 700.

Sunnuntaina oli sepelhanhien vuoro. Parvia lipui pitkin Suomenlahtea. Kotkassa päivän summaksi saatiin noin 115 000 muuttajaa. Liikkeellä oli myös mukavasti tundrakurmitsoja, suosirrejä sekä isosirrejä. Länsirannikolla valtalaji oli pilkkasiipi. Porissa niitä ynnättiin yli 12 000 muutolla pohjoiseen.

Arktikan valtalajien lomassa nähtiin muun muassa useita leveäpyrstökihuja ja jääkuikkia. Peltoaukeille kerääntyi parhaimmillaan kymmeniä keräkurmitsoja.

Hyönteissyöjälintujen määrät ovat kasvaneet päivä päivältä. Etelä-Suomeen tuli runsaasti kerttuja, harmaasieppoja sekä kultarintoja, ja viimeisten muuttajien joukossa saapui viitasirkkalintu. Käki ja harmaasieppo havaittiin jo Lapissa.

Viikon harvinaisin yllättäjä oli nokitasku, joka löytyi Paraisten Utöstä perjantaina ja viipyi siellä vielä lauantainkin. Laji on havaittu vain kerran aikaisemmin Suomessa ja koko Pohjois- ja Länsi-Euroopassa. Sunnuntaina naapurisaaressa Jurmossa lauloi kashmirinuunilintu. Laji on havaittu meillä keväällä vain kerran aikaisemmin. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa pikkutrappi Nokialla ja Porissa, sinisiipitavi Oulussa ja rusorintakerttu Paraisilla. Punajalkahaukkoja nähtiin kymmenkunta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 30.5.