Lintutilanne 6.6.2017

Harmaasieppo. Kuva. Micha Fager

Lintutilanne 6.6.2017

Kevätmuuttokiireet ovat useimmilla linnuilla vaihtuneet pesintäkiireisiin, vaikka monella lajilla pesintä näyttää alkaneen hieman tavanomaista myöhemmin. Pesinnän kannalta tämä on todennäköisesti pelkästään hyvä asia, sillä kesän ehtiessä pitemmälle riski poikasajan kehnosta kelistä ja pesinnän epäonnistumisesta on pienempi.

Pönttöpesijöiden aikataulusta saadaan ensi viikonloppuna kattava kuva, kun BirdLifeSuomi järjestää viidettä kertaa kaikille avoimen Pönttöbongaus-tapahtuman.

Tropiikissa talvehtineita muuttolintuja saapuu edelleen Suomeen lisää. Esimerkiksi eilen Paraisten Utössä arvioitiin olevan 100 harmaasieppoa. Vajaa viikko sitten pääskyt pakkautuivat viileinä päivinä järven- ja merenlahdille hyönteispyyntiin. Paimiossa oli yli 2 000 haarapääskyä ja Raahessa lähes 2 000 törmäpääskyä. Länsirannikolla muuttaneet sadat pikkukäpylinnut ovat jättäneet pesänsä jo aikaisin keväällä.

Pohjoiseen matkaavia jänkäsirriäisiä on nähty tavallista enemmän. Kolea pohjoistuuli saa ne laskeutumaan herkemmin. Länsirannikon matalilla rannoilla niitä on nähty satamäärin ja Lumijoella niitä arvioitiin olleen noin 2 000.

Harvinaisia isovesipääskyjä on viime päivinä nähty peräti kolmessa paikassa: Hailuodossa, Ylivieskassa ja Kristiinankaupungissa. Siilinjärvellä pyörähti tumman muodon pikkukotka, ja arokotka asettui muutamaksi päiväksi Suomussalmelle ja Rovaniemelle. Kenttäkerttunen kävi Porissa ja amerikantavi Torniossa. Kuopiossa on ollut jo useamman päivän mustaotsalepinkäinen.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 13.6.