Lintutilanne 13.6.2017

Pikkukäpylintu. Kuva: Micha fager.

Lintutilanne 13.6.2017

Vaikka kalenterin mukaan elämme kesää, on myöhäisimpien kevätmuuttajiemme muutto edelleen jatkunut. Esimerkiksi mustapääkerttuja on ollut vielä paljon liikenteessä. Kesäyön äänimaailmaan on myös viime päivinä ilmaantunut lisää yölaulajia mm. kerttusia, sirkkalintuja, ruisrääkkiä ja kehrääjiä. Nyt kannattaa jonakin yönä valvoa ja suunnata luontoon kuuntelemaan ja katselemaan yön tunnelmaa.

Kuluneen viikon kuuluvimmasta lintuilmiöstä ovat vastanneet jo hyvän aikaa sitten pesineet pikkukäpylinnut, joiden kilkattavat parvet ovat ilahduttaneet luonnossa kulkijoita. Toistaiseksi suurin määrä ynnättiin Kalajoelta, jossa 8. päivä päästiin yli 5 000 yksilön ja Asikkalasta, jossa kahden peräkkäisen päivän (11.–12.6.) summa oli lähes 3 800 lintua.

Muuttolintujen saapumisluettelokin näyttää nyt valmiilta, kun viimeisten joukossa saapuva muuttolintumme lapinuunilintu on havaittu. Kevään myöhäisyyttä ilmentäen myös se saapui selvästi viime vuosien keskiarvoa myöhemmin.

Kuluneen viikon uusia harvinaisuuksia ovat olleet Kirkkonummella ohi pyyhältänyt amerikanjääkuikka, Vantaalla lauleskellut tulipäähippiäinen ja pohjoisesta Utsjoelta asti ilmoitettu isohaarahaukka. Aiemmin löydetyistä harvinaisuuksia arokotka on viihtynyt edelleen Rovaniemellä ja tulipäähippiäinen Sipoossa. Havaintolistoilta löytyy lisäksi lähes parikymmentä jalohaikaraa, muutamia ruokosirkkalintuja ja pikkukultarintoja sekä pitkä liuta muita pikkuharvinaisuuksia.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 27.6.