Lintutilanne 27.6.2017

Talitiaisen poikanen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 27.6.2017

Juhannuksen jälkeen lintujen laulukausi on tavallisesti lopuillaan ja pesinnät jo pitkällä. Tänä vuonna ollaan selvästi aikataulusta myöhässä: esimerkiksi tiaisilla on Etelä-Suomessakin edelleen pesäpoikasia, mikä on varsin poikkeuksellista. Moni toukokuussa aloitettu pesintä todennäköisesti tuhoutui, mutta uusintayrityksillä on vielä hyvät mahdollisuudet onnistua.

Pesintöjen myöhästyminen näkyy myös syysmuuton ajoittumisessa. Pohjoisen soilla pesiviä kahlaajia, kuten liroja, mustavikloja ja suokukkoja, on ollut liikkeellä ajankohtaan nähden hyvin niukasti. Kuovinaaraat ovat vasta alkaneet kokoontua peltoaukeille suuriksi parviksi.

Moni yölaulaja näyttää tänä kesänä olevan tavallista harvinaisempi. Esimerkiksi ruisrääkkiä ja viitasirkkalintuja on nähty vain noin puolet viime vuosien tavanomaisesta määrästä. Sen sijaan Kaakkois-Aasiassa talvehtivia viitakerttusia on havaittu aivan normaalisti, joten muuttomatkan säät lienevät olleet otollisemmat tästä suunnasta meille saapuville linnuille.

Viime viikkojen harvinaisimpia lintuhavaintoja ovat olleet siperiankurmitsa Paraisten Utössä, valkosiipitiira Siuntiossa ja pikkukotka Helsingissä. Arokotka viihtyy edelleen kaatopaikalla Rovaniemellä. Suomen pesimälinnustoon saatiin tänä kesänä uusi laji, kun tulipäähippiäisen pesintä varmistui Uudellamaalla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 11.7.