Lintutilanne 11.7.2017

Lapintiira. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 11.7.2017

Myöhäisen kesän pesinnät alkavat olla ohi ja lintujen laulu on vaihtunut maastopoikueiden kerjuu- ja kutsuääniin. Päivisin laulaa enää harva lintu, mutta yöt eivät ole vielä hiljentyneet, vaan esimerkiksi kehrääjät, sirkkalinnut ja ruisrääkät ovat innokkaasti äänessä läpi heinäkuun.

Moni lintu elää jo syksyä. Vesilintukoiraat ovat siirtyneet sulkimisalueilleen ja kahlaajien syysmuutto on täydessä vauhdissa. Heinäkuussa käynnistyy myös muun muassa naurulokin ja tiirojen muutto. Pyhärannassa nähtiin maanantaina yli 1 500 muuttavaa lapintiiraa ja Hailuotoon on kokoontunut sulkimaan peräti 5 300 merihanhea.

Viime päivinä kirjosiipikäpylinnulla on havaittu pientä vaellusta ja arktisista kahlaajista suosirrin muutto on pikku hiljaa viriämässä. Suomenlahdelle on tänä kesänä kerääntynyt poikkeuksellisen runsaasti pesimättömiä, esiaikuisia pilkkasiipiä. Loviisan ulkosaaristossa niitä laskettiin peräti 1 800 yksilöä.

Kesän yllättävimpiä lintuhavaintoja oli Keminmaalta 3.7. löytynyt laulava hippiäisuunilintu. Tätä loppusyksyn vierasta ei ole aiemmin tavattu Suomessa kesällä. Ajankohdalle tyypillisiä havaintoja ovat sen sijaan Lappeenrannassa ja Raisiossa nähdyt ruostesorsat sekä Kirkkonummella ja Hangossa havaitut riuttatiirat. Muita keskikesän kohokohtia ovat olleet lyhytvarvaskiuru Kotkassa, töyhtökiuru Paraisten Utössä, etelänsatakieli Jurmossa sekä sepeltasku Orivedellä ja Oulussa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 25.7.