Lintutilanne 8.8.2017

Nuori käpytikka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 8.8.2017

Lintumaailma vaikuttaa edelleen loppukesäiseltä. Osa linnuista ruokkii vielä poikasiaan, kuten Helsingissä ilmeisesti tavallisen hippiäisen kanssa pesinyt tulipäähippiäinen. Viileän alkukesän takia aikaisten muuttajien syysmuutto on hieman tavanomaista jäljessä. Järvillä on edelleen runsaasti kalatiiroja, ja arktisten vanhojen kahlaajien muutto venähti heinäkuun lopulta elokuun puolelle.

Esimerkiksi vanhojen suosirrien muutto huipentui viime lauantaina: Uudessakaupungissa muutti lähes 1 200 ja Tampereellakin liki 500 suosirriä. Yyterin lietteillä Porissa ruokaili yli 600 suosirriä. Suosirriä harvalukuisempia arktisia kahlaajia olivat isosirrit ja punakuirit. Pohjoisista vesilinnuista ensimmäisten muuttajien joukossa ovat mustalinnut. Niiden muuttoa on totutusti nähty Saimaan rannoilla Lappeenrannassa.

Merenlahdille kerääntyvät merihanhiparvet alkavat nyt olla suurimmillaan. Yli 5 000 hanhen kerääntymiä on ilmoitettu Kemiönsaaressa ja Hailuodossa. Parin viime viikon aikana harvinaisia ruostesorsia on nähty seitsemällä paikkakunnalla ja jalohaikaroista on kertynyt yli 100 havaintoa. Heinäkuun viimeisenä päivänä Riihimäellä nähtiin 13 jalohaikaran parvi.

Merkkejä alkavasta käpytikkavaelluksesta saatiin tänään, kun sekä Juukassa että Kontiolahdella laskettiin yli 200 muuttavaa käpytikkaa aamutuntien aikana.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 22.8.