Lintutilanne 22.8.2017

Jalohaikara ja harmaahaikara. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 22.8.2017

Pari viikkoa sitten alkanut käpytikkojen liikehdintä huipentui 10.8., kun Juuassa muutti aamun aikana yli 1 000 tikkaa pohjoisen ja lännen suuntiin. Satojen käpytikkojen muuttoja kirjattiin eri puolilla Pohjois-Karjalaa vielä muutamana aamuna tämän jälkeen. Länsirannikolla havaittiin enimmillään alle 40 vaeltavaa tikkaa.

Syysmuutto vilkastuu muuten koko ajan. Metsäkirvisen sirahtavaa kutsuääntä kuulee erityisesti aamuisin, kun yksittäiset linnut ja pienet parvet matkaavat lounaaseen. Lauantaina Kotkassa rynnisti noin 1 700 metsäkirvistä parin aamutunnin aikana. Tervapääskyt ovat pääosin lähteneet Suomesta, ja varsinaiset pääskyt kokoontuvat nyt parviin.

Päiväpetolinnut matkaavat aamupäivän ja päivän aikana. Runsaimpia muuttajia ovat hiiri-, mehiläis- ja varpushaukka. Kahlaajamuuton pääosassa oli viikonloppuna tylli. Sunnuntaina Uudessakaupungissa laskettiin 763 muuttavaa tylliä. Lisäksi muutti satoja suosirrejä.

Merihanhet ja puolisukeltajasorsat ovat kerääntyneet suurin parvin suojaisille lahdille. Sunnuntaina Liminganlahdella laskettiin olevan yli 20 000 sorsalintua, runsaimpina 12 000 tavia ja 8 000 haapanaa.

Kosteikoilla kahlailee myös harmaa- ja jalohaikaroita. Jälkimmäinen on jo säännöllinen näky monella rannikon lahdella. Porin Kaarluodossa oli viikonloppuna 14 valkeaa jalohaikaraa. Määrä sivuaa viimekesäistä ennätystä.

Elokuun harvinaisin lintu oli eilen Espoon Laajalahdella hetken viipynyt välimerenhaukka. Laji on havaittu vain kerran aikaisemmin Suomessa, syyskuussa 2001. Parin viime viikon aikana havaittiin myös kuusi mustahaikaraa, kolme ruostesorsaa, kaksi punajalkahaukkaa, mustaotsalepinkäinen Laukaassa, valkosiipitiira Espoossa ja mustajalkatylli Raumalla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 29.8.