Lintutilanne 5.9.2017

Nuolihaukka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 5.9.2017

Petolintujen syysmuutto vilkastuu. Pääosassa ovat edelleen varpushaukat. Vilkkaana päivänä etelärannikolla voi nähdä satoja varpushaukkoja ja kymmenkunta muuta päiväpetolintulajia – muun maussa hiiri- ja mehiläishaukkoja, suohaukkoja, tuuli- ja nuolihaukkoja ja sääksiä.

Meri- ja kanadanhanhet ovat kerääntyneet paikoin tuhansien lintujen parviin. Länsi-Suomeen on saapunut ajankohtaan nähden runsaasti metsähanhia: elokuun lopulla Huittisissa laskettiin jo 555 metsähanhea.

Pikkulinnuista näkyvimpiä muuttajia ovat edelleen metsäkirvinen, keltavästäräkki ja haarapääsky. Suurimmissa pääskyjen yöpymisparvissa saattaa nähdä yli tuhat lintua. Hyönteissyöjälintuja tuntuu olevan tavallista vähemmän. Sekaparvia hallitsevat pajulinnut.

Syksyn ensimmäinen taigauunilntu nähtiin viime torstaina Pietarsaaressa. Sen jälkeen laji on havaittu viidellä muulla paikkakunnalla. Ensimmäinen isokirvinen kuultiin puolestaan sunnuntaina Uudessakaupungissa. Heinäkurppia havaittiin viidessä paikassa. Viikon muita harvinaisuuksia olivat punakottarainen Paimiossa ja riuttatiira Kirkkonummella.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 12.9.