Lintutilanne 12.9.2017

Tiiralokki, Keuruu 10.9.2017. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 12.9.2017

Sunnuntaina laajalla alueella muutti runsaasti haapanoita ja muita puolisukeltajasorsia. Helsingin Santahaminassa laskettiin päivän aikana yli 8 200 haapanaa, mikä lienee toiseksi suurin päiväsumma Suomessa. Sisämaassakin, Kouvolassa ja Tampereella, laskettiin yli 2 000 muuttavaa haapanaa. Päivän aikana muutti pienempiä määriä taveja, jouhisorsia, lapasorsia ja sotkia. Asikkalassa ja Kouvolassa lapasotkiakin muutti toista sataa.

Isojen lintujen muutto on vielä vaisua. Kurjet lähtevät liikkeelle, kun koittaa seuraava kylmä pohjoinen ilmavirtaus. Muhoksella odottelee jo yli 6 000 ja Vaasassa yli 4 000 kurkea.

Västäräkit parveilevat nyt runsaslukuisina pelloilla ja nurmialueilla. Keltavästäräkeistä valtaosa on jo lähtenyt. Metsäkirvisen muuton huippukin on jo takana, Vielä viime keskiviikkona Kirkkonummella muutti noin 2 500 metsäkirvistä. Urpiaiset liikehtivät Lapissa. Kittilässä arvioitiin maanantaina muuttaneen vähintään 3 000 urpiaista.

Harvinaisuuksista säväyttävimmät olivat vanhat tiiralokit Keuruulla sunnuntaina ja Asikkalassa maanantaina. Muista harvinaisuuksista voisi mainita tundraviklan Kemiönsaaressa, palsasirrin Akaassa, mehiläissyöjän Hangossa ja Raaseporissa sekä mustaotsalepinkäisen Espoossa. Taigauunilinnuista ilmoitettiin lähes 50 havaintoa, useimmat länsirannikolta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 19.9.