Lintutilanne 3.10.2017

Tundrahanhi, 1.10.2017. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 3.10.2017

Itä- ja Kaakkois-Suomessa lepäilee edelleen satojatuhansia valkoposkihanhia, joilla ei vielä ole kiire etelään, vaikka kauempaa saapuneita hanhia muuttikin viikonloppuna runsaasti pitkin itärajaa ja etelärannikkoa. Tohmajärvellä muutti lähes 100 000 ja Kiteellä 50 000 hanhea, joista yli 20 000 määritettiin tundrahanhiksi. Muuttajien joukossa oli myös metsä- ja valkoposkihanhia.

Hanhien lisäksi Pohjois- ja Etelä-Karjalassa nähtiin satoja pikkujoutsenia, ja vesilinnuista liikkeellä oli muun muassa lapasotkia ja mustalintuja. Maanantaina Uudenmaan rannikolla muutti tuhansia haapanoita.

Kurkien pääjoukot muuttivat toissa viikolla, mutta Länsi-Suomessa viipyy vielä yli 10 000 kurkea. Pelkästään Vaasan Söderfjärdenillä oli viikonloppuna vielä 6 000 kurkea. Töyhtöhyyppien ja kapustarintojen lisäksi suokukkoja on nähty vielä ajankohtaan nähden runsaasti. Vielä viikko sitten Mynämäen Mietoistenlahdella laskettiin 1 300 suokukkoa.

Hiiripöllöjä liikkuu tavallista runsaammin erityisesti länsirannikolla. Viikon aikana lajista on ilmoitettu satakunta havaintoa etelärannikkoa myöten.

Harvinainen tulipäähippiäinen löytyi viikonloppuna Kemiönsaaresta ja Raumalta. Viikon itäisiä harvinaisuuksia olivat yli 100 taigauunilinnun lisäksi muun muassa kuusi sinipyrstöä, neljä ruskouunilntua ja kaksi taigakirvistä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 10.10.