Lintutilanne 10.10.2017

Hiirihaukka 25.9.2017. Kuva: Pekka Komi

Lintutilanne 10.10.2017

Viime perjantai oli vilkas lintupäivä. Pohjoiseen kääntynyt tuuli sai tuhannet meillä vielä viipyneet kurjet liikkeelle. Tampereella ja Hangossa laskettiin yli 9 000 kurkea, lännempänä Kristiinankaupungissakin melkein 8 000 kurkea. Vielä seuraavana päivänä Raaseporissa muutti 6 000 kurkea.

Etelärannikolla muutti tuhansia sepelkyyhkyjä ja satoja hiirihaukkoja. Kirkkonummen Porkkalasta havaittiin yli 450 petolintua, joista hiirihaukkoja yli 300 ja piekanoita 130. Oli syksyn paras hiirihaukkapäivä. Lauantainakin etelärannikon parhaista pisteistä laskettiin lähes 300 hiirihaukkaa, ja jo torstaina Paraisten Utössä muutti 131 piekanaa, mikä on saaren uusi päiväennätys.

Ulkomerellä, Porvoon Söderskärillä muutti perjantaina 25 000 allia. Itä-Suomessa muuton pääosassa olivat arktiset hanhet. Kiteellä muutti 35 000 hanhea, joista useimmat määritetyt olivat tundrahanhia. Eilen Kiteellä muutti taas saman verran hanhia. Itä-Suomen pelloilla on edelleen tuhansia metsähanhia ja yli 100 000 valkoposkihanhea. Viidestä paikasta löytyi myös harvinainen punakaulahanhi.

Pikkulinnuista runsaimpia ovat nyt peippo ja järripeippo sekä räkättirastas. Hyönteissyöjälinnuista vain pieni osa viipyy vielä meillä. Poikkeuksellisen myöhäisiä olivat muun muassa satakieli Sipoossa ja pensassirkkalintu Paraisilla.

Viikon harvinaisin lintu oli perjantaina Luvian Säpissä ja puolitoista tuntia myöhemmin Pyhärannan Rihtniemessä etelään muuttanut ruskohaikara. Harvinaisuuksia olivat myös arohiirihaukka Iissä ja harmaasirkku Hailuoodossa. Syksyn ensimmäinen hippiäisuunilintu nähtiin perjantaina, ja sen jälkeen havaittiin jo 5–6 muuta yksilöä. Taigauunilintuja havaittiin kuluneella viikolla noin 30.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 17.10.