Lintutilanne 17.10.2017

Valkoposkihanhi. Kuva: Jan Södersved

Lintutilanne 17.10.2017

Suomen kaikkien aikojen suurin hanhikerääntymä on herättänyt huomiota Kouvolan Elimäellä. Viikonloppuna kokeneet lintuharrastajat laskivat paikalla olleen vähintään 300 000 valkoposkihanhea. Nämä ovat pesineet Venäjän arktisilla saarilla ja pysähtyneet Suomeen lepäilemään ennen kuin matka jatkuu viimeistään lähiviikkoina Pohjanmeren rannoille talvehtimaan.

Valkoposkihanhien muuttoreitti on muuttunut. Yhä suurempi osa hanhista muuttaa läntisempää reittiä Suomen kautta. Tänä syksynä itäiset tuulet toivat tavallistakin enemmän hanhia Suomeen. Viikonlopun aikana eri puolilla Itä ja Kaakkois-Suomea maassamme lienee ollut noin puoli miljoonaa valkoposkihanhea.

Valkoposkihanhien lisäksi monin paikoin ruokailee vielä tuhansia tundra- ja metsähanhia. Pelkästään Kiteellä muutti viime viikon keskiviikosta perjantaihin yli 60 000 tundrahanhea. Myös pikkujoutsenia on nähty tavallista runsaammin, enimmillään kymmenien ja yli sadan linnun kerääntymiä. Laulujoutsenet ovat vielä pääosin pohjoisessa. Kemijärvellä nähtiin yli 1000 ja Limingalla yli 2000 laulujoutsenta.

Viikko sitten Lappeenrannassa koettiin kuikkalintujen rynnistys, kun noin puolessatoista tunnissa muutti yli 1600 kuikkaa ja kaakkuria.

Viime perjantaina etelärannikolla muutti jo useita maakotkia, Hangossa 15. Myös hiirihaukkoja oli vielä runsaasti liikkeellä. Hiiripöllöjen liikehdintä jatkuu. Esimerkiksi Valassaarilla nähtiin toistakymmentä yksilöä. Tiaisliikehdintäkin voimistui viimein etelärannikolla: Hangossa vaelsi perjantaina 1400 ja sunnuntaina 2300 sinitiaista. Samana päivänä Hangossa muutti 10 pähkinänakkelia.

Viikon harvinaisin vieras oli vanha punapyrstölepinkäinen Uudenkaupungin Vekarassa. Taigakirvisiä havaittiin 3, ruskouunilintuja 2 ja kashmirinuunilintuja 2 – kaikki nämä itäiset harvinaisuudet länsirannikolla. Lemlandin Lågskärillä muutti lauantaina myöhäinen haarahaukka.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 24.10.