Lintutilanne 24.10.2017

Räkättirasta. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 24.10.2017

Syksy on kääntymässä lopuilleen. Runsaimpia muuttajia ovat nyt räkättirastaat, urpiaiset, järripeipot, ja punatulkut. Tänään Kristiinankaupungissa laskettiin yli 29 000 ja eilen yli 17 000 muuttavaa räkättirastasta. Muuttosuunta oli etelän sijasta pohjoinen. Rastailla ei ole vielä kiire pois, sillä pihlajat hehkuvat punaisina marjoista. Urpiaisia muutti samassa paikassa eilen 14 500 ja tänään 5 750.

Viime viikon kuulaat ja tuuliset syyspäivät toivat etelärannikolle maakotkia. Keskiviikkona Espoossa muutti 15 maakotkaa ja merikotkiakin kierteli 30. Heikkotuuliset päivät taas olivat omiaan vaeltaville pöllöille, tikoille ja tiaisille. Lauantaina Hangon lintuasemalla havaittiin muun muassa 13 palokärkeä, 8 pohjantikkaa sekä 3 pikku- ja valkoselkätikkaa.

Arktisista hanhista suuri osa on jo lähtenyt Suomesta, mutta Elimäellä oli vielä viikonloppuna noin 200 000 valkoposkihanhea. Pienempiä hanhiparvia ja joutsenia ruokailee edelleen monilla peltoalueilla. Viikonloppuna saadaan tarkempi kuva joutsenten syyskannasta, kun kaikille avoimessa Joutsenbongaus-tapahtumassa lasketaan joutsenia.

Viikon lintuyllätys kajahti Mustasaaresta, jossa perjantaina havaittiin Suomelle uutena lajina tuhkakirvinen, harvinainen vieras Siperiasta tai Pohjois-Amerikasta. Hangossa havaittiin puolestaan Suomen 12. kääpiökerttu. Muita harvinaisuuksia olivat muun muassa lyhytvarvaskiuru Eurajoella, 4 taigakirvistä, 2 sinipyrstöä, 2 tulipäähippiäistä, 2 kashmirinuunilintua sekä muutama hippiäis- ja taigauunilintu. Tunturikiuruja nähtiin monessa paikassa, yhteensä noin 30 lintua.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 31.10.