Lintutilanne 31.10.2017

Pulmunen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 31.10.2017

Laulujoutsenet, räkättirastaat ja urpiaiset ovat näkyvimpiä loka–marraskuun vaihteen lintuja. Viikonlopun Joutsenbongauksen havaintoja voi ilmoittaa 1.11. saakka, ja tuloksista kerrotaan tarkemmin seuraavana päivänä. Satojen joutsenien kerääntymiä on edelleen monin paikoin, vaikka Perämeren rannoilla muutti eilen maanantaina tuhansia joutsenia. Kalajoella niitä laskettiin yli 4 000, joista suurin osa kolmen aamutunnin aikana.

Elimäenjärven jättimäinen valkoposkihanhiparvi on jatkanut matkaa kohti talvehtimisalueita. Viime keskiviikkona paikalla oli vielä 40 000 hanhea ja viikonloppuna enimmillään noin 1 000. Metsähanhiakin oli vielä viikonloppuna Tyrnävällä noin 1 600 ja Kaakkois-Suomessakin joitakin satoja. Muista sorsalinnuista runsaina näyttäytyvät nyt myös järville parviin kokoontuneet isokoskelot.

Räkättirastaat liikehtivät levottomasti eri puolilla maata satapäisin parvin. Muita rastaita parvissa on hyvin vähän. Näyttäviä pulmusparvia on voinut ihailla länsirannikolla ja Pohjois-Karjalassa. Suurimmassa parvessa oli Tohmajärvellä 600 pulmusta.

Myöhässä muuttomatkaltaan ovat muun muassa viikolla havaitut ruskosuohaukka, kalasääski, metsäviklo, kalatiira, haarapääsky ja pikkulepinkäinen. Sunnuntaina Kaarinassa nähtiin vielä 47 västäräkkiä kasvihuoneiden liepeillä. Viikon harvinaisuuksista voisi mainita taigakirvisen Hangossa, isokirvisen Pyhtäällä, tulipäähippiäisen Paraisten Utössä sekä pari harjalintua.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 14.11.