Lintutilanne 14.11.2017

Hiiripöllö. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 14.11.2017

Pohjoisimpaan Suomeen on saapunut talvi, mutta Etelä-Suomessa se vain käväisi. Peltoaukeilla ruokailee edelleen kaikkiaan tuhansia laulujoutsenia, ja metsähanhiakin on nähty ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon. Kokemäen ja Huittisten alueella oli viikko sitten yli 700 ja vielä lauantainakin yli 600 metsähanhea. Kanadanhanhia oli Espoossa eilen vielä yli 1 000. Sisämaan järvillä runsain vesilintu on isokoskelo, joita on paikoin valtavina lauttoina, esimerkiksi Köyliönjärvellä enimmillään yli 6 500.

Etelä- ja Länsi-Suomeen on saapunut satoja hiiripöllöjä myyräkantojen romahdettua laajalla alueella. Parhaimmillaan hiiripöllöjä on nähty sähkölinjoilla vain muutaman sadan metrin välein. Valitettavasti jotkut pöllöistä ovat tienvarsilla saalistaessaan törmänneet autoihin.

Tuhannet räkättirastaat kiertelevät koko eteläisen Suomen alueella. Tilhet ja taviokuurnat seuraavat myöhemmin perässä. Nyt niiden pääjoukot ovat Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Helsingissä nähtiin myöhäinen kirjosieppo 5.11. Samana päivänä Kemiönsaaressa havaittiin kalatiira. Turussa kierteli ruskosuohaukka 9.11. saakka, ja kemijärveläiseltä ruokinnalta löytyi punavarpunen 12.11. Muita marraskuussa havaittuja myöhästelijöitä ovat muun muassa pajulintu, metsäkirvinen, keltavästäräkki ja pensastasku.

Itäisistä harvinaisuuksista on marraskuun alkupuolella havaittu isokirvinen, mustakaularastas sekä taiga-, hippiäs- ja kashmirinuunilintu – yksi kutakin. Arktisina vieraina on nähty useita pikkukajavia ja kolme pikkuruokkia, joista yksi viipyi Lahdessa lintuharrastajien iloksi melkein viikon verran.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 28.11.