Lintutilanne 28.11.2017

Nuori pikkukajava, Kirkkonummi 2.12.2014. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 28.11.2017

Pikkukajava on jokavuotinen harvinainen läpimuuttaja Jäämereltä. Parin viime viikon aikana pikkukajavia on nähty runsaat 40. Päijänteellä, Kirkkonummella ja Porkkalassa muutti parhaina päivinä 4–6 nuorta pikkukajavaa. Viime keskiviikkona Saimaalla todettiin myös hyvää kaakkurimuuttoa: Lappeenrannassa laskettiin yhdestä pisteestä 135 kaakkuria. Lauantaina Kouvolasta löytyi amerikanjääkuikka, vieras Jäämereltä sekin.

Pihlajissa riittää ruokailijoita. Räkättirastaita on havaittu tuhansittain, ja tilhiäkin parhaissa kerääntymissä 1 500. Yli tuhannen tilhen parvia havaittiin viimein etelässäkin, Kotkassa ja Haminassa. Taviokuurnia on havaittu vain yksittäin Oulu–Joensuu-linjan eteläpuolella.

Teiden varsilla päivystävät hiiripöllöt herättävät edelleen huomiota. Viimeisen viikon aikana lajista on ilmoitettu yli 400 havaintoa.

Lounais-Suomessa on edelleen tuhansia laulujoutsenia ja runsaasti hanhia. Viime viikonloppuna Lapinjärvellä ja Nurmijärvellä laskettiin yli 800 kanadanhanhea. Kokemäeltä lähti lauantaiaamuna muutolle yli 300 metsähanhea, ja tällä viikolla Salossa on ollut vielä 180 metsähanhea. Yksittäisiä tundrahanhia on nähty paikoin ja lyhytnokkahanhiakin kolmessa paikassa.

Myöhäisten töyhtöhyyppien ja taivaanvuohien lisäksi kahlaajista on viime päivinä nähty rantasipi, kapustarinta ja suosirri. Myöhäisten varpuslintujen joukossa on ollut useita tiltaltteja, pari hernekerttua, metsäkirvinen ja sinirinta. Harvinaisimpia varpuslintuja olivat lyhytvarvaskiuru ja aavikkotasku Paraisten Jurmossa sekä kashmirinuunilintu Porissa.

 

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 12.12.