Lintutilanne 12.12.2017

Urpiainen. Kuva: Lassi Kujala

Lintutilanne 12.12.2017

Osa pelloista jäi syksyllä puimatta, kun oli märkää ja kylmää. Nyt kymmenettuhannet pikkulinnut putsaavat peltoja siemenistä. Yli tuhannen, enimmillään jopa 2500 urpiaisen parvia on viime päivinä ilmoitettu Janakkalasta, Jämsästä, Kouvolasta, Loimaalta ja Orimattilasta. Erityisesti rypsipellot ovat houkutelleet pieninokkaisia urpiaisia. Peippoja, järripeippoja ja tiklejäkin on pelloilla paikoin satamäärin. Myös ruokintapaikoilla on nyt tavallista runsaammin peippoja ja järripeippoja.

Tilhet ovat vähitellen siirtyneet etelämmäs, mutta suurimmat parvet ovat edelleen Pohjois- ja Itä-Suomessa. Taviokuurnat viipyvät puolestaan Pohjois-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella. Räkättirastaita kiertelee laajalti koko rannikkoalueella ja eteläisessä Suomessa. Itsenäisyyspäivänä Kokkolan edustalla Tankarissa muutti 5000 räkättirastasta.

Jäättömiä järviä hallitsevat isokoskelot. Asikkalasta ilmoitettiin viikko sitten parikilometrisenä tiiviinä lauttana uinut 3200 isokoskelon suurparvi. Laulujoutseniakin on Suomessa vielä tuhansittain. Suurimmissa kerääntymissä on satoja joutsenia. Joulukuun alkupäivinä kanadanhanhia laskettiin Nurmijärvellä vielä yli 1000 ja metsähanhia Salossa 200. Pikkujoutsenia sekä tundra-, meri-, valkoposki- ja lyhtnokkahanhia nähtiin monessa paikassa.

Joulukuun alkupuolella on nähty myös muun muassa muutama kurki ja töyhtöhyyppä ja neljä tiltalttia. Pikkusirkku näyttäytyi Kouvolassa ja mustaleppälintu Inkoossa, Porissa ja Tampereella. Marraskuun puolella löytyneistä harvinaisuuksista kuun alkupäiviin saakka viipyivät amerikanjääkuikka Kouvolassa, aroharmaalokki Lahdessa, turturikyyhky Äänekoskella ja lyhytvarvaskiuru Paraisten Jurmossa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 2.1.