Lintutilanne 2.1.2018

Mustaleppälinnun itäinen alalaji. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 2.1.2018

Lintuvuosi on alkanut räväkästi: heti uudenvuodenpäivänä Tiira-lintutietopalveluun ilmoitettiin havaintoja peräti 138 lintulajista. Talvilinnuston monipuolisuuden takaavat hyvä pihlajanmarjasato ja puimattomien peltojen tarjoamat ruoka-apajat, ja leudon alkutalven myötä Suomeen on jäänyt paljon harvalukuisia talvehtijoita.

Puimattomilla pelloilla voi nyt nähdä satojen keltasirkkujen ja jopa tuhansien urpiaisten parvia. Eteläisessä Suomessa pelloilla ruokailee myös poikkeuksellisen paljon peippoja ja järripeippoja: suurimmassa peippoparvessa on Kouvolassa ollut 220 lintua ja järriparvessa Kirkkonummella 250 yksilöä. Pelloilta on yhytetty myös pulmusia, jokunen lapinsirkku ja tunturikiuru sekä Muuramesta pikkusirkku.

Pihlajia tyhjentävät tilhi- ja räkättirastasparvet ovat tänä talvena tavallinen näky suuressa osassa Suomea. Suurimmat parvet on vuodenvaihteessa havaittu Oulun seudulla ja Keski-Pohjanmaan rannikolla. Taviokuurnat eivät ole vielä saavuttaneet maan eteläosia, vaan havainnot ovat keskittyneet Oulun seudulta Pohjois-Karjalaan ulottuvalle vyöhykkeelle.

Rannikolla ja saaristossa talvehtivien vesilintujen määrät ovat talvien leudontumisen myötä selvästi kasvaneet viime vuosina. Viime päivien komeimpia vesilintukerääntymiä ovat olleet Ahvenanmaan Vårdössä havaitut 4200 tukkasotkaa ja Kirkkonummella lasketut 6100 allia. Isoja laulujoutsenparvia viivyttelee edelleen merenlahdilla ja rannikkoseudun tulvivilla pelloilla, mutta sisämaasta paksuuntuva lumipeite ja matalien vesien jäätyminen ovat ajaneet joutsenten ja muiden vesilintujen pääjoukot pois.

Joulun tienoon harvinaisin lintuhavainto on ollut Helsingistä löytynyt mustaleppälinnun phoenicuroides-alalaji. Kyseessä on vasta toinen havainto Suomesta tästä itäisestä punavatsaisesta alalajista. Hyvin harvoin meillä talvella tavattavia lintuja ovat Espoossa nähty hippiäisuunilintu, Kotkassa talvehtiva hernekerttu ja Saarijärvellä ruokinnalla vieraillut keltahemppo.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 16.1.