Lintutilanne 16.1.2018

Urpiainen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 16.1.2018

Vuosi alkoi lauhana, mutta kuluneen viikon aikana lämpötila on pysynyt pakkasen puolella koko maassa ja metsistä ja pelloilta on tullut lisää lintuja pihoihin. Peippoja ja järripeippoja ei ole vuosikymmeniin ollut tammikuussa niin paljon kuin nyt. Joillakin ruokintapaikoilla vierailee kymmeniä järripeippoja, ja yli 200 järripeipon kerääntymiä on havaittu Ylöjärvellä, Tampereella ja Kirkkonummella. Vähintään 100 peipon parvia on puolestaan ilmoitettu Helsingistä, Salosta, Paraisilta ja Muuramesta.

Myös urpiaisia on tänä talvena runsaasti. Syksyllä puimatta jääneillä pelloilla kiertelee vieläkin tuhansia urpiaisia. Kauhajoelta ilmoitettu jättimäinen parvi tuntuu kasvavan päivästä toiseen. Eilen parvessa arvioitiin olevan 18 000 urpiaista.

Eteläisin Suomi on vielä vailla lunta, ja eri puolilla on vielä satoja joutsenia ja kanadanhanhia. Yksittäisiä merihanhiakin on nähty monin paikoin, ja kurkia viidessä paikassa. Peukaloisia on jäänyt talvehtimaan ennätyspaljon. Ahvenanmaalla lintuharrastajien 16 laskentareitille osui yli 120 peukaloista. Erikoisempia talvehtijoita ovat hernekerttu Kotkassa, hippiäisuunilintu Espoossa, pikkusirkku Muuramessa ja keltahemppo Saarijärvellä. Mustaleppälintuja on havaittu neljässä paikassa. Helsingissä sinnitellyt itäisen phoenicuroides-alalajin mustaleppälintu löytyi kuolleena 9.1.

Taviokuurnat ovat edelleen jääneet Oulun seudulta Pohjois-Karjalaan ulottuvalle alueelle, ja esimerkiksi Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa ei ole parin viime viikon aikana havaittu yhtään taviokuurnaa. Oulussa niitä on parhaimmillaan nähty 140 ruokailemassa pihlajanmarjoilla.

Puolentoista viikon kuluttua järjestetään jo 13. kerran Pihabongaus-tapahtuma, jossa tunnin ajan seurataan ja lasketaan lintuja omassa pihassa tai muulla paikalla. silloin saadaan hyvä kuva tämän talven lintutilanteesta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 30.1.