Lintutilanne 13.2.2018

Nokkavarpunen. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 13.2.2018

Tammikuun lopulla leudon ilmamassan mukana lounaisinta Suomea kurkistamassa käyneet kiurut palasivat pian takaisin etelään. Näin käy usein poikkeuksellisen varhaisten muuttolintujen kanssa.

Helmikuun puolella talvi asettui myös eteläiseen Suomeen ja pakkasi linnut entistä tiiviimmin ruokintapaikkojen liepeille. Pihoilla liikkuu nyt tavallista runsaammin urpiaisia, peippoja ja järripeippoja. Espoossa on saatu ihailla enimmillään 70 nokkavarpusen parvea. Vähintään 10 nokkavarpusen parvia on nähty Salossa, Porvoossa ja Ylitorniossa.

Pitenevä päivä kertoo linnuille lähestyvästä keväästä ja saa jotkut tapailemaan laulua. Tikat rupeavat rummuttamaan ja pöllöt puputtamaan tai huhuilemaan. Maarianhaminassa muutti viikko sitten yksinäinen merihanhi. Lisää muuttolintuja sopii odottaa, kun sää kunnolla lauhtuu. Lounais-Suomessa on talvehtinut kymmeniä uuttukyyhkyjä ja satoja pajusirkkuja. Naantalissa nähtiin yhdessä ruovikossa 55 pajusirkkua.

Harvinainen idänturturikyyhky talvehtii Haminassa ja toinen Lappeenrannassa. Jälkimmäinen on ollut paikalla vuodenvaihteesta lähtien, mutta määritettiin vasta Pihabongauksen yhteydessä. Siilinjärven keskustasta löytyi 3.2. lunni vilkkaasti liikennöidystä risteyksestä. Väsynyt matkaaja toimitettiin hoitoon Heinolaan. Sieltä sille järjestetään kyyti Pohjois-Norjaan myöhemmin keväällä. Toinen valtamerilintu pikkuruokki havaittiin Kittilässä 10.2.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 27.2.