Lintutilanne 10.4.2018

Sepelkyyhky. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 10.4.2018

Lintujen kevätmuutto käynnistyi toden teolla viime viikolla tuulen käännyttyä etelään ja öiden lämmettyä. Esimerkiksi sepelkyyhkyt lähtivät liikkeelle jo tiistaina heti lumisateen loputtua. Sumu ja sade hieman hidastivat muuton etenemistä, mutta varsinkin viikonloppuna taivaalla riitti vilskettä.

Näkyvimpiä muuttajia ovat olleet laulujoutsenet, töyhtöhyypät ja sepelkyyhkyt. Yli tuhat muuttavaa töyhtöhyyppää nähtiin sunnuntaina Eurajoella ja Orimattilassa, ja useita satoja yksilöitä laskettiin Laukaassa ja Ähtärissä asti. Sepelkyyhkyjä muutti Kirkkonummella yli 3 000. Sunnuntaina vilkastui myös hanhien muutto, ja maanantaina esimerkiksi Pukkilaan olikin kokoontunut jo noin 10 000 hanhea, pääosin metsä- ja tundrahanhia.

Ensimmäiset suuret kurkiparvet saapuivat Suomen ilmatilaan lauantaina iltapäivällä, jolloin Hangossa laskettiin yli 2 000 kurkea. Merellä ovat matkanneet haahkat ja ruokit: perjantaina Hangossa muutti yli 15 000 haahkaa ja keskiviikkona laskettiin Eckerössä suomenennätysluvuiksi 2 994 ruokkia.

Suuressa osassa Suomea on kuitenkin edelleen hyvin talvista. Linnut kerääntyvät nyt harvoille sulapaikoille, ja osa muuttajista voi myös kääntyä takaisin. Suuria hyyppä- ja kyyhkyparvia onkin nähty yhtä lailla matkalla eteläisiin ilmansuuntiin. Sulapaikkojen vähyydestä johtunee, että vesilintuja on saapunut ajankohtaan nähden erittäin vähän.

Keväälle uusina muuttolintulajeina on havaittu muun muassa suokukko, kalatiira ja metsäkirvinen. Haarapääskyjä on nähty jo viidellä paikalla. Poikkeuksellisen varhainen havainto on torstaina Lahteen ilmestynyt räystäspääsky. Pohjoisin kurki on ehtinyt Hailuotoon ja sääksi Rautalammille. Sepelkyyhky ja västäräkki ovat saapuneet Lappiin asti ja töyhtöhyyppä Kuusamoon.

Harvinaisuuksiakin on alkanut pikku hiljaa näkyä. Isohaarahaukka havaittiin sunnuntaina Kemiönsaaressa ja Kaarinassa. Mustaleppälintuja on nähty yli kolmekymmentä, jalohaikaroita toistakymmentä ja virtavästäräkki on havaittu kuudella paikalla.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Kuva (sepelkyyhky, ringduva): Micha Fager

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran tiistaina 17.4.