Lintutilanne 17.4.2018

Kivitasku. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 17.4.2018

Kevät on viikon aikana edennyt vauhdilla, ja Suomeen on saapunut useita aikaisia hyönteissyöjälintuja. Ennätysaikaiset hernekertut havaittiin Helsingissä ja Paraisten Jurmossa. Utössä puolestaan pensastasku sivusi saapumisennätystä. Aikaisia ovat myös tänne ehtineet kirjosiepot, pajulinnut, leppälinnut, keltavästäräkit ja käenpiiat.

Metsäkirvinen ehti jo yleistyä etelärannikolla, ja ensihavainto tehtiin Siikajoella saakka. Ensimmäinen haarapääsky ehti Lokalahdelle viikko sitten, ja torstaina pääskyjä nähtiin muuallakin. Viikonloppuna haarapääskystä tehtiin jo yli 30 havaintoa, joista pohjoisin Kuhmossa. Pohjois-Suomea peittää vielä hanki, mutta kottarainen ja punarinta ennättivät Kuusamoon. Lapissa havaittiin muun muassa ensimmäiset kurjet ja naurulokit.

Länsirannikolla lepäilee tällä hetkellä tuhansia laulujoutsenia. Eilen Vaasan Söderfjärdenillä laskettiin peräti 3 250 joutsenta. Joutsenten lisäksi peltoaukealla riitti siivekkäitä: lähes 2 000 kurkea, noin 1 200 merihanhea, noin 700 metsähanhea, yli 400 lyhytnokkahanhea ja kymmeniä tundrahanhia. Perjantaina samalla paikalla kierteli vähintään 7 500 pulmusta.

Suurimmat metsä- ja tundrahanhien kerääntymät on viime päivinä ilmoitettu Orimattilasta, jossa on parhaimmillaan arvioitu olevan yli 20 000 hanhea. Tuhansien hanhien parvia laiduntaa monin paikoin Satakunnasta Kymenlaaksoon ulottuvalla alueella. Komeinta petolintumuuttoa nähtiin lauantaina Kirkkonummen Porkkalassa, jossa nähtiin 150 piekanaa.

Kevään harvinaisin lintu kävi perjantaina Juvalla, mutta kukaan ei sitä silloin nähnyt. Suomen 12. ja ensimmäisen keväisen mustakurkkurautiaisen vierailu tallentui ainoastaan riistakameran kuviin. Viikon muita harvinaisuuksia olivat punapäänarskut Hangossa ja Nurmijärvellä, neljä harjalintua ja neljä kattohaikaraa sekä aikainen keräkurmitsa Somerolla. Sepelrastaasta on kirjattu kymmeniä havaintoja.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 27.4.