Lintutilanne 27.4.2018

Sepelrastas, koiras. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 27.4.2018

Lintujen kevätmuutto etenee normaalissa aikataulussa. Pääskyistä on ilmoitettu satoja havaintoja, mutta määrät ovat vielä pieniä. Pohjoisimmat haarapääskyt on nähty Kemissä ja räystäspääskyt Keski-Suomessa. Ensimmäinen törmäpääsky nähtiin tiistaina. Muita tämän viikon saapujia ovat muun muassa sinirinta, satakieli ja ruokokerttunen. Aiemmin saapuneista hyönteissyöjälinnuista metsäkirvinen on havaittu Kemissä, kirjosieppoja Kainuussa, leppälintuja Pohjois-Karjalassa ja pajulintuja Keski-Suomessa. Pääjoukot saapuvat vasta myöhemmin toukokuussa.

Metsä- ja tundrahanhien parvet olivat suurimmillaan viime viikonvaihteessa. Kouvolassa laskettiin viikko sitten yli 20 000 yöpymään lentävää hanhea, ja Askolassa laskettiin maanantaina 11 700 metsähanhea. Tuhansia tundrahanhia on vielä monin paikoin. Pohjois-Pohjanmaalla on viime vuosien tapaan runsaasti lyhytnokkahanhia. Tyrnävällä niitä oli enimmillään 800.

Vesilintumuutto on virinnyt länsirannikolla. Esimerkiksi Kristiinankaupungin Siipyyssä on muuttanut päivittäin tuhansia mustalintuja. Viime sunnuntaina paikalta kirjattiin yli 10 000 muuttavan mustalinnun lisäksi noin 3 000 pilkkasiipeä, 845 tukkakoskeloa, yli 400 kaakkuria ja noin 170 härkälintua.

Kuovin muutto huipentui viime perjantaina ja maanantaina, jolloin Etelä-Suomen rannikolla päästiin useammassa paikassa ihailemaan yli tuhannen kuovin muuttoja. Meriharakoita on toistaiseksi nähty parhaimmillaan joitakin satoja.

Kevään paras piekanapäivä oli keskiviikkona Hailuodossa, jossa muutti yli 500 yksilöä. Harvinaisemmista petolinnuista arosuohaukkoja on taas havaittu runsaasti. Viimeisen puolentoista viikon aikana lajista on ilmoitettu yli 100 havaintoa.

Viikon harvinaisin lintu löytyi myöhään tiistai-iltana Espoosta, kun yölaulajaretkellä ollut lintuharrastaja huomasi lentoon lähtevän yöhaikaran. Haikara laskeutui vielä rantaveteen, mutta katosi paikalta yön aikana. Yöhaikara on havaittu vain 11 kertaa aiemmin Suomessa. Muita harvinaisuuksia ovat amerikantavit Porissa ja Närpiössä, kuusi mandariinisorsaa, neljä punapäänarskua ja kuusi harjalintua. Lisäksi on nähty useita katto- ja jalohaikaroita, haarahaukkoja, tunturikiuruja ja sepelrastaita.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.5.