Lintutilanne 4.5.2018

Kirjosieppo, koiras. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 4.5.2018

Vapun aikoihin Suomeen tupsahti runsaasti aikaisia hyönteissyöjälintuja. Viikon uusia saapujia olivat muun muassa tervapääsky, satakieli, sinirinta, harmaasieppo, pikkulepinkäinen ja pensaskerttu. Esimerkiksi tervapääsky nähtiin jo vappuaattona Jämsässä ja satakieliä havaittiin jo Porissa ja Lappeenrannassa.

Pajulinnut ja kirjosiepot yleistyivät Etelä-Suomessa ja etenivät pohjoiseen. Kirjosieppo ehti Keminmaalle ja Rovaniemelle ja pajulintu Siikajoelle. Käen kukuntaa kuultiin jo huhtikuun puolella yli 20 paikassa, ja pohjoisimmat käet havaittiin Kokkolassa ja Kuopiossa.

Arktika eli arktisten vesilintujen ja kahlaajien muutto on päässyt käyntiin. Yli 300 meriharakan muuttoja todettiin Virolahdella kahtena päivänä, ja eilen Lemlandin Lågskärillä muutti yli 800 meriharakkaa. Virolahdella laskettiin eilen puolestaan yli 24 000 muuttavaa mustalintua.

Alkukevään muuttajat jatkavat matkaansa pohjoisessa. Viime viikon perjantaina Simossa muutti vielä yli 800 kurkea. Samana päivänä Raahessa muutti yli 300 niittykirvistä ja Siikajoella yli 300 lapinsirkkua.

Huhtikuun harvinaisimman linnun tittelin sai viime perjantaina Varkaudessa nähty rusotasku. Laji on havaittu Suomessa vain viisi kertaa aiemmin. Myös seuraavana päivänä Loviisassa muuttanut ruskohaikara on meillä suurharvinaisuus. Vappuna Lohjalla vieraillut taigauunilintu on nykyään säännöllinen syysvieras Suomessa, mutta keväthavaintoja on vain kourallinen. Viikon muita harvinaisuuksia olivat muun muassa pilkkaniska Kristiinankaupungissa, mustajalkatylli Porissa, kolme tulipäähippiäistä ja kymmenen sepelsieppoa.

Mitähän huomisessa Tornien taistossa havaitaankaan?

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 11.5.