Lintutilanne 11.5.2018

Satakieli. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 11.5.2018

Lintujen kevätmuutto etenee ripeästi lähes helteisessä säässä. Viime päivinä Suomeen on saapunut runsaasti kesäisiä laululintuja, kuten satakieliä, kultarintoja, lehtokerttuja ja punavarpusia. Vuoden ensimmäinen ruisrääkkä havaittiin lauantaina Vantaalla ja viitakerttunen torstaina Parikkalassa.

Tervapääskyjä saapui meille poikkeuksellisen varhain, jo viime lauantain Tornien taistossa niitä havaittiin 40 paikalla. Sinirinta on ennättänyt jo Lappiin asti, pohjoisin satakieli on havaittu Kokkolassa, lehtokerttu Kangasniemellä ja tervapääsky Hailuodossa.

Pohjoiseen matkaavat kahlaajaparvet pysähtyvät toukokuun alussa lepäilemään tulva- ja mullospelloille. Yli tuhannen kapustarinnan parvia havaittiin viime viikonvaihteessa muun muassa Siuntiossa, Janakkalassa ja Kiteellä. Suokukkojen päämuutto on meneillään juuri nyt, ja suuria kerääntymiä on havaittu etenkin Pohjanmaalla: enimmillään on laskettu Pedersören kunnassa torstaina 2 200 suokukkoa.

Itämerellä nyt vallitsevat itätuulet hidastavat arktisten vesilintujen ja kahlaajien muuton käynnistymistä. Harvalukuisen allihaahkan päämuuttopäivä oli viime lauantaina, jolloin Kirkkonummella havaittiin 178 lintua. Mustalintuja muutti maanantaina Virolahdella jo 55 000 yksilöä. Ensimmäiset punakuirit rynnistivät tiistaina, jolloin niitä laskettiin Virolahdella 1 138 yksilöä.

Viikon harvinaisuushavaintoja ovat olleet muun muassa käärmekotka tänään Virolahdella, lyhytvarvaskiuru tiistaina Enontekiöllä, tulipäähippiäinen Kirkkonummella, pikkuruokki Lemlandissa ja Hailuodossa sekä mehiläissyöjä Parikkalassa ja Paraisilla. Palsasirrejä ja punapäänarskuja on nähty kolmella paikalla. Punajalkahaukkoja on havaittu neljä yksilöä, niittysuohaukkoja kymmenen ja lampivikloja toistakymmentä.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 18.5.