Lintutilanne 18.5.2018

Alleja. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 18.5.2018

Lähes kaikki meillä pesivät muuttolintulajit on jo havaittu Suomessa. Viimeisimmän viikon uusia saapujia ovat muun muassa myöhäisimpiin muuttajiin lukeutuvat luhtakerttunen ja viitasirkkalintu. Pohjoisin ruisrääkkä on kuultu Vaasassa, punavarpunen on ennättänyt Kuusamoon ja harmaasieppo jo Inariin asti. Monien hyönteissyöjälintujen pääjoukot ovat silti edelleen saapumatta, ja niiden muutto jatkuu pitkälle kesäkuun puolelle.

Arktisten vesilintujen massat muuttivat Suomenlahdella viime viikonloppuna ja tämän viikon alussa. Yli 100 000 mustalintua laskettiin Porvoon Söderskärillä sekä lauantaina että sunnuntaina. Tiistai-iltana koettiin hurja alliryntäys: Virolahdella arvioitiin illan tunteina muuttaneen jopa 500 000 allia! Kyseessä saattaa olla suurin Suomessa koskaan havaittu allimuutto. Kuikkalinnut olivat liikkeellä tiistaina ja keskiviikkona, jolloin niitä havaittiin useita tuhansia monin paikoin Suomenlahdella ja Itä-Suomessa.

Kaakkoisvirtaukset toivat mukanaan tukun harvinaisuuksia. Suomen neljäs valkosiipikiuru löydettiin sunnuntaina Loviisan Hamnskäriltä. Laji pesii Keski-Aasian aroilla, meitä lähimmillään harvinaisena Etelä-Venäjällä. Samasta suunnasta meille lienee saapunut torstaina Tohmajärvellä havaittu Suomen kolmas aavikkohaukka.

Muita kuluneen viikon huippuharvinaisuuksia ovat olleet amerikanmustalintu lauantaina Söderskärillä, pronssi-iibis tiistaina Loviisassa, punapäälepinkäinen lauantaina Turussa ja harmaasirkku maanantaina Hamnskärillä. Erittäin harvinaisia kevätvieraita ovat puolestaan Paraisten Utössä havaitut hippiäis- ja kashmirinuunilintu.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 25.5.