Lintutilanne 25.5.2018

Kyläpöllönen. Hämeenlinna 22.5.2018. Kuva: Leila Uotila

Lintutilanne 25.5.2018

Valkoposkihanhien muutto huipentui sunnuntaina, jolloin Kotkassa muutti yhteensä noin 200 000 ja Lappeenrannan Joutsenossa noin 160 000 hanhea. Valtaosa määritetyistä oli valkoposkihanhia. Sepelhanhien muutto on virinnyt eilisillasta lähtien, ja niiden pääjoukkoja odotellaan aivan lähipäivinä. Viime päivinä Suomenlahden ulkosaaristossa on muuttanut myös tuhatmäärin suosirrejä, tundrakurmitsoja ja kuikkalintuja.

Muualla kuin rannikolla ja ulkosaaristossa näkyvä muutto on lähes olematonta, mutta hyönteissyöjälintuja saapuu joka yö lisää. Muun muassa kerttujen, harmaasieppojen ja monien muiden hyönteissyöjien päämuutto on nyt käsillä. Myös yölaulajien konsertti monipuolistuu, kun satakielet saavat seuraa kerttusista ja sirkkalinnuista.

Lapinuunilintua lukuun ottamatta kaikkien pesimälintujemme ensimmäiset yksilöt ovat ehtineet Suomeen. Tällä viikolla uutena saapui lounaissaaristossa pesivä kirjokerttu. Aiemmin saapuneista lajeista lehtokerttu havaittiin jo Rovaniemellä ja harmaasieppo Kuusamossa.

Toukokuun loppu on kevään kuuminta harvinaisuusaikaa, eikä tämäkään kevät tehnyt poikkeusta. Viime viikonloppuna nähtiin muun muassa mustaotsalepinkäinen Helsingissä, suula Loviisassa, pikkutrappi Mikkelissä ja pikkukotka Virolahdella. Viikon yllättäjä oli kuitenkin tiistai-iltana Hämeenlinnan Lammilta löytynyt Suomen toinen kyläpöllönen. Eikä siinä kaikki: seuraavana iltana kyläpöllönen kuultiin Kristiinankaupungissa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 1.6.