Lintutilanne 1.6.2018

Pikkultarinta. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 1.6.2018

Lähes kaikki meillä pesivät muuttolinnut ovat saapuneet, joskin muutto myöhäisimmillä lajeilla jatkuu vielä. Esimerkiksi kerttuja ja harmaasieppoja saapuu edelleen lisää. Viimeisinä saapujina kirjattiin pikkukultarinta lauantaina Porvoossa sekä lapinuunilintu tiistaina Taivalkoskella ja Rovaniemellä.

Rastaat, kottaraiset, peipot, keltasirkut ja monet muut aikaiset pesijät ruokkivat poikasiaan tai valmistautuvat uudelle pesintäkierrokselle. Tässä välissä voi taas kuulla mustarastaan tai punarinnan laulua.

Arktisten lintujen muuton pääosassa ovat tällä viikolla olleet sepelhanhet. Itämeren eteläosissa vaikuttaneen vastatuulen vuoksi niiden muutto ei keskittynyt tiettyyn päivään, van parvia on lähtenyt liikkeelle koko ajan ja esimerkiksi Virolahdella on viikon ajan laskettu joka päivä noin 10 000–25 000 muuttavaa sepelhanhea.

Tundrakurmitsoja on laskettu monena päivänä joitakin tuhansia. Pienempiä määriä on laskettu isosirrejä ja punakuireja. Näiden myötä myös arktisten kahlaajien muutto on päättymässä. Samaan aikaan pohjoisesta saapuu jo ensimmäisiä syysmuuttonsa aloittaneita vikloja.

Viime lauantaina Porvoon Söderskärillä muutti viisi valkosiipitiiraa. Samana päivänä näitä harvinaisia tiiroja löytyi seitsemän lisää Hyvinkäältä ja Kokemäeltä kaksi, ja tällä viikolla laji on havaittu myös Kristiinankaupungissa ja Porissa. Viikon muita suurharvinaisuuksia olivat arokotka Kirkkonummella ja Virolahdella, muuttava lunni Kristiinankaupungissa ja punakottarainen Paraisten Jurmossa ja Utössä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 8.6.