Lintutilanne 8.6.2018

Punakottarainen. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 8.6.2018

Näkyvä kevätmuutto on jokseenkin ohi. Viime lauantaina Kirkkonummella muutti tuhansia sepelhanhia sekä satoja tundrakurmitsoja ja isosirrejä. Sen jälkeen muutto on hiipunut. Yksittäisiä lintuja ja pieniä parvia voi vieläkin nähdä, ja viimeisiä hyönteissyöjälintuja saapuu vieläkin. Viikonloppuna Kristiinankaupungin saaristossa kymmenet harmaasiepot muuttivat pohjoiseen.

Syysmuuton eturintamassa mustavikloja on nähty etelärannikkoa myöten. Limingalle oli sunnuntaina kokoontunut jo yli 60 mustavikloa matkallaan etelään. Muita aikaisin syysmuuttonsa aloittavia kahlaajia ovat muut viklot sekä suokukko.

Punakottaraisilla on Keski- ja Länsi-Euroopassa poikkeuksellisen laaja vaellus. Suomessa kesän ensimmäiset punakottaraiset havaittiin viime viikolla, ja kuluneella viikolla laji nähtiin punakottarainen Espoossa, Lemlandissa ja Ylitorniossa. Kottaraisparvia kannattaa nyt pitää silmällä.

Oulussa on kesäkuun alusta lähtien ollut sininärhi, ja kyläpöllönen on yhä äänessä Kristiinankaupungissa. Utsjoen Karigasniemellä vilisi tunturikihuja sunnuntaina, kun järvellä nähtiin enimmillään 145 kihua uimassa. Viikon harvinaisin lintu oli keisarikotka, joka nähtiin lauantaina Porissa ja sunnuntaina Espoossa ja Helsingissä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran torstaina 21.6.