Lintutilanne 20.7.2018

Pikkukäpylintu. Kuva: Pertti Rasp

Tiaispoikueiden ja muiden lintunuorukaisten kutsuäänet tuovat maisemaan eloa linnunlaulun hiljetessä. Lähiviikkoina joukkoon liittyy yhä enemmän muuttoon valmistautuvia hyönteissyöjälintuja.

Heinäkuun alkupuolella saattoi kuulla myös pikkukäpylintujen teräviä lentoääniä. Vilkkainta vaellusta koettiin Saimaan rannoilla Taipalsaarella, jossa useampana aamuna laskettiin tuhansia muuttavia käpylintuja. Yli 3 000 käpylinnun aamusummiin päästiin vielä viime viikon torstaina, minkä jälkeen muutto on vähitellen hiipunut. Etelärannikolla on parhaimmillaan havaittu satoja pikkukäpylintuja.

Kahlaajien syysmuutto on jatkunut toista kuukautta, ja näihin aikoihin odotellaan vanhojen sirrien päämuuttoa. Toistaiseksi runsaimpia kahlaajia ovat liro, suokukko sekä pelloille ja rannoille kerääntyneet töyhtöhyypät. Vesilinnuista muuttonsa on aloittanut mustalintu, ja lokeista lähdössä on naurulokki.

Helteinen sää on toistaiseksi tuonut säästeliäästi lintuharvinaisuuksia. Heinäkuun harvinaisin lintu oli Porvoon Söderskärillä käväissyt arokiuru. Keminmaalla on ollut parisen viikkoa punapäälepinkäinen ja Ylitorniossa pari päivää punakottarainen. Heinäkuun lopulle tyypillinen vierailija riuttatiira havaittiin kahdessa paikassa Ahvenanmaalla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.8.