Lintutilanne 24.8.2018

Keltavästäräkki. Kuva: Petri Vainio

Metsäkirvisen muutto huipentui maanantaina 20.8., kun Hangon lintuasemalla laskettiin yli 10 000 yksilöä. Kyseessä on aseman historian toiseksi suurin metsäkirvismuutto ja kertoo erinomaisesti onnistuneista pesinnöistä.

Myös keltavästäräkkejä on edelleen runsaasti liikkeellä. Paraisten Jurmossa niitä muutti viime perjantaina yli 1200 yksilöä ja pelloilla voi nyt havaita jopa useiden satojen lintujen parvia.

Metsäkirvisen sirahdusten ja keltavästäräkin piiskahdusten lisäksi aamutaivaalta kuulee yhä yleisemmin rautiaisen hihitystä ja peippojen jypytystä. Pohjoisen pesimälintuja, kuten sinirintoja ja järripeippoja, on alkanut näkyä Etelä-Suomea myöten.

Syysmuuton etenemisen huomaa myös joidenkin lajien katoamisena. Esimerkiksi pääosa tervapääskyistä on jo lähtenyt Suomesta. Useimpien hyönteissyöjälintujen aikuiset yksilöt poistuvat maastamme vaivihkaa elokuun öinä.

Petolintujen syysmuutto on toistaiseksi ollut vaisua. Vanhojen mehiläishaukkojen muutto voimistunee aivan lähipäivinä. Elokuun loppupuoli on hyvää aikaa harvinaisten petolintujen näkemiseen: viimeisen viikon aikana on havaittu kolmisenkymmentä arosuohaukkaa, muutama niittysuohaukka, neljä pikkukiljukotkaa, kiljukotka sekä harvinaisimpana Ruovedeltä ilmoitettu pikkukotka.

Muita viime päivien harvinaisuuksia ovat olleet palsasirri Eurajoella, mustaotsalepinkäinen Luumäellä ja punakottarainen Asikkalassa. Muutamia riuttatiiroja on kierrellyt Suomenlahdella ja Saaristomerellä. Suurimmissa jalohaikaraparvissa on ollut Parikkalassa yhdeksän ja Porvoossa seitsemän lintua.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 1.9.