Lintutilanne 14.9.2018

Harjalintu. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 14.9.2018

Pikkulintumuuton pääosaa esittävät nyt peipot. Tänään Rääkkylässä muutti noin 140 000 peippoja ja muuta pikkulintua. Näkyviä muuttajia ovat nyt myös vihervarpuset ja västäräkit.

Viime viikonvaihteessa laskettiin valkoposkihanhien syyskanta. Etelä- ja Länsi-Suomessa havaittiin hieman vähemmän hanhia kuin viime syksynä, yhteensä noin 30 000 yksilöä. Arktiset valkoposkihanhet saapuvat Suomeen myöhemmin syksyllä. Merihanhia laskettiin Salossa vielä yli 3 000 ja metsähanhia Limingalla 1 700.

Lauantaina muutti myös pienempiä vesilintuja. Liikkeellä oli erityisesti mustalintuja ja jouhisorsia. Eilen nähtiin parhaimmillaan lähes 2 000 muuttavaa kurkea, mutta suurin osa kurjista lepäilee vielä pelloilla.

Kuluneella viikolla nähtiin vielä runsaasti harvinaisia arosuohaukkoja ja taigauunilintuja, isokirvisiä ja harjalintujakin pitkälti toista kymmentä. Mustaotsalepinkäinen oli edelleen Pöytyällä, ja Muuramesta löytyi Keski-Suomen ensimmäinen punapäälepinkäinen. Mustanmerenlokki nähtiin Espoossa ja Turussa. Viikon harvinaisin lintu oli kuitenkin Porista löytynyt amerikantukkasotka. Lajista on vajaa kourallinen syyshavaintoja, ja syyskuussa se on havaittu vain kerran aikaisemmin.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 21.9.