Lintutilanne 21.9.2018

Närhi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 21.9.2018

Lämmin sää pitää vielä monia muuttolintuja aloillaan. Niillä ei ole vielä kiire lähteä Suomesta. Tuhannet merihanhet viipyvät vielä meillä, ja kurkien lepäilypaikoilla määrät sen kuin kasvavat. Muhoksella odottelee lähes 10 000, Vaasassa yli 7 000 ja Kokemäelläkin yli 5 000 kurkea. Kun ilma seuraavan kerran viilenee, odotettavissa on komeaa kurkimuuttoa. Myös sepelkyyhkyt säntäävät silloin liikkeelle.

Peipot ovat edelleen pikkulintumuuton pääosassa, ja rastaiden muutto vilkastuu. Räkättirastaita lasketaan vilkkaina aamuina jo tuhansiin, ja laulurastaiden tiksutusta ja punakylkirastaan sirahdusta kuulee iltahämäristä aamuhämärään. Pelloilla ja niityillä parveilee nyt kiuruja ja västäräkkejä.

Närhet ovat lähteneet vaeltamaan. Monin paikoin on laskettu satoja muuttajia, ja eilen Asikkalassa laskettiin yli 2 400 ja Luhangalla yli 1 000 muuttavaa närheä. Hömötiaisia puolestaan laskettiin edellispäivänä yli 700 Rääkkylässä.

Taigauunilintuja on vielä runsaasti liikkeellä. Luodossa nähtiin keskiviikkona peräti 12 yksilöä. Harjalintujakin havaittiin vielä kymmenkunta. Viikon harvinaisimmat linnut olivat Sastamalassa eilen kuvattu Suomen kolmas välimerenhaukka ja keskiviikkona Porissa nähty Suomen viides etelänisolepinkäinen.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 28.9.