Lintutilanne 28.9.2018

Kurkia. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 28.9.2018

Tuulen käännyttyä tämän viikon maanantaina luoteeseen oli kurkien syysmuuton aika tullut. Suurimmat massat nähtiin tällä kertaa keskisessä Suomessa: sekä Jyväskylässä että Multialla laskettiin yli 15 000 kurkea. Muutto painottui myöhäiseen iltapäivään ja jatkui todennäköisesti yön yli, koska etelämpänä ei vastaaviin lukuihin ylletty. Silti komeaa kurkimuuttoa nähtiin monin paikoin vielä tiistainakin.

Kurkien ohella liikkeelle lähtivät myös sepelkyyhkyt ja petolinnut. Sepelkyyhkyjä muutti maanantaina Asikkalassa yli 14 000 ja tiistaina Helsingissä lähes 20 000 yksilöä. Hangossa laskettiin maanantaina muun muassa 115 hiirihaukkaa ja 44 sinisuohaukkaa.

Närhien ennätyksellinen vaellus jatkuu kiivaana, ja parhailla paikoilla niitä voi nyt nähdä jopa yli sadan yksilön parvina. Asikkalassa vaelsi maanantaina yhteensä 2 586 ja Luhangassa sunnuntaina yli 1 900 närheä. Rannikolla vaelluksen huippu lienee vielä edessäpäin. Myös hömö- ja etenkin kuusitiaisia on lähtenyt vaeltamaan runsaasti: Hangon lintuasemalla havaittiin sunnuntaina lähes 2 600 kuusitiaista. Syksyn nopeasta etenemisestä kertoo ensimmäisten tilhi- ja urpiaisparvien ilmestyminen etelään.

Viikon suurin yllätys oli Suomen kolmannen munkkikorppikotkan löytyminen Limingasta sunnuntaina. Euroopan suurin petolintu viihtyi Oulun seudulla satojen lintuharrastajien ihailtavana kahden seuraavan päivän ajan.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 5.10.