Lintutilanne 19.10.2018

Lapintiainen. Kuva: Pertti Rasp

Lintutilanne 19.10.2018

Tiaiset liikkuvat vielä vilkkaasti. Suurimmat määrät kasautuvat rannikolle ja erityisesti Hankoniemen kärkeen. Hangon lintuasemalla on laskettu lähes joka päivä satoja pyrstötiaisia sekä tuhansia tali- ja sinitiaisia. Viime lauantaina oli talitiaisen vuoro rynniä uuteen SE-lukuun 7 761 muuttavalla yksilöllä. Seuraavanakin päivänä muutti yli 7 500 talitiaista.

Lapintiaisiakin Hangon lintuasemalla on havaittu jo seitsemän, ja Asikkalan Pulkkilanharjulla niitä on muuttanut lähes 20. Lapintiaisen vaellus ei ulotu etelärannikolle saakka läheskään joka vuosi. Edellinen isompi vaellus oli 2000-luvun alussa.

Maanantaina Hangossa muutti vielä yli 5 000 sepelkyyhkyä. Länsirannikolla voi hyvänä päivänä nähdä tuhansia muuttavia urpiaisia, variksia ja naakkoja, punatulkkujakin satoja. Ulompana Suomenlahdella muuttaa runsaasti alleja ja pikkulokkeja. Maanantaina Porvoon Söderskärillä laskettiin yli 120 000 allia. Kun Kaakkois-Suomessa ruokailevat valkoposkihanhet lähtevät liikkeelle, nähdään vielä komeaa hanhimuuttoa.

Amerikankurmitsa viipyi pari viikkoa Kemiönsaaressa. Viikon muita harvinaisuuksia olivat muun muassa neljä ruskouunilintua, kolme taigakirvistä, kaksi sinipyrstöä, ruostesorsa Lapinjärvellä, lyhytvarvaskiuru Kotkassa ja isovesipääsky Luvialla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 26.10.