Lintutilanne 26.10.2018

Kastanjasirkku 24.10.2018. Kuva: Jukka J. Nurmi

Lintutilanne 26.10.2018

Syksyn harvinaisin lintu löytyi tällä viikolla Eurajoelta Säpistä. Vain muutamia kertoja Euroopassa aiemmin havaittu kastanjasirkku lensi rengastajan verkkoon keskiviikkona. Kastanjasirkku pesii Itä-Siperiassa ja talvehtii Kaakkois-Aasiassa. Suomeen laji on harhautunut kerran aikaisemmin, syksyllä 2002.

Kaakkois-Suomi alkoi tyhjentyä valkoposkihanhien parvista. Vielä viime viikon lopulla Kouvolassa oli jopa 100 000 valkoposkihanhea, mutta keskiviikkona pohjoistuuli sai hanhet liikkeelle. Hanhiparvia matkasi koko päivän laajalla rintamalla, ja Espoossa laskettiin yli 35 000 muuttavaa valkoposkihanhea. Rippeitä muuttaa edelleen.

Lintujen muutto on lokakuun lopulla hiljentynyt huomattavasti. Varpuslinnuista nelinumeroisiin päivämuuttosummiin voivat yltää vielä urpiainen, naakka ja räkättirastas. Vielä tiistaina Hangossa muutti yli 500 niittykirvistä ja eilen yli 1 000 sinitiaista ja yli 500 taltitiaista.

Pari viikkoa teillä tietämättömillä seikkaillut munkkikorppikotka nähtiin taas yllättäen keskiviikkona ja torstaina Espoossa ja Kirkkonummella. Harvinainen vieras on keirrellyt Suomessa syyskuun alkupuolelta lähtien. Viikon muita harvinaisuuksia ovat olleet aavikkotasku Paraisten Utössä, mustakaularastas Kuopiossa ja kashmirinuunilintu Eurajoella. Merisirri on säännöllinen syys- ja talvivieras merialueillamme, mutta lauantaina Utössä nähtiin ennätyssuuri 1 100 merisirrin parvi.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 9.11.